Film o Spomenku prikazan u Rusiji

Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu "Zlatni vitez" u Sevastopolju, kao i u okviru Sveslovenskog sabora - manifestacije koja se održava u Rusiji, rekao je Srni autor filma Mile Savić.

Svijet 01.06.2017 | 10:48
Film o Spomenku prikazan u Rusiji
Savić je naveo da su na Međunarodnom filmskom festivalu "Zlatni vitez", koji je završen sinoć, prikazana 183 filma u nekoliko takmičarskih selekcija i 40 filmskih ostvarenja van konkurencije Festivala.

"Drago mi je što je film o našem Spomenku prikazan na ovako značajnom festivalu", rekao je Savić i napomenuo da je njegovo ostvarenje prikazano u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Pukovnik iz Donjecke Narodne Republike Alaksandar Krašov ocijenio je da je film o Spomenku, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske, veoma emotivan.

"Ovo je odličan film, ali i teška priča kakvih, nažalost, danas imamo i u Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Krašov Srni.

Međunarodni filmski festival "Zlatni vitez" otvoren je 22. maja.

Savić kaže da je film o Spomenku prikazan na brodu "Kneginja Anastasija" u okviru Sveslovenskog sabora, a da su projekciji prisustvovale delegacije slovenskih naroda.

"Film o Spomenku je pogledan sa mnogo emocija. Drago mi je što je publika dobro reagovala i što se priča o našem heroju širi među slovenskim narodima", dodao je Savić.

Organizator Sveslovenskog sabora, koji je otvoren 26. maja u Moskvi, je Sveslovenski savez iz Rusije. Ovo je jubilarni, 150. Sabor, a prvi je održan 1867. godine u Petrogradu, čiji je pokrovitelj bio tadašnji ruski car Aleksandar Nikolajevič Drugi Romanov.

Sveslovenski sabor biće završen u subotu, 3. juna, u Sankt Peterburgu.

Film "Spomenko na vječnoj straži" premijerno je prikazan 20. marta prošle godine u Doboju, povodom 23 godine od pogibije Spomenka Gostića. Do sada je prikazan u više gradova Republike Srpske, te u Srbiji, Austriji i Rusiji.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na Ozrenu.

Gostić je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

adzenda

01.06.2017 16:14

Ja da se pitam, njegovo ime bi nosila glavna ulica u Banjaluci, od hotel Palasa, do Pozorista. Kad se ova vlast promijeni, zatrazicu od novog predsjednika ovog entiteta da urgira da to bude tako. Ne mogu sebi dozviolti da to zatrazim od sadasnjeg predsjednika jer je isti svercovao kratki partner dok se ovaj heroj borio.

ODGOVORITE
Name

adženda

01.06.2017 16:37

Druga ulica, paralelna glavnoj, tamo negdje od početka parka Petra Kočiča pa do stare zgrade vlade, treba da se zove ulica Milana Vukelića. Od novog predsjednika ću zatražiti da se zauzme i za to. Inače nikad u životu nisam tražio ni od kog ništa.

ODGOVORITE