Вињете и кућице одлазе у историју

Европска комисија представила је опсежан транспортни пакет с низом иницијатива, међу којима је и идеја о дигитализацији наплате путарина, која би значила укидање вињета, а цијена би зависила о испуштању стакленичких гасова.

Свијет 01.06.2017 | 07:32
Вињете и кућице одлазе у историју
Комисија не предлаже увођење наплате путарина, али оним земљама које већ имају наплату предлаже увођење интероперабилног механизма, који би омогућио возачима да се крећу широм ЕУ не бринући се за различите административне механизме.

Прво начело је да грађани не смију бити неравноправно третирани због свог држављанства, на примјер, кроз дискриминаторни механизам наплате путарина.

Друго, наплата би се требала темељити на пријеђеној удаљености, а не на основу временског раздобља, на чему почива механизам наплате вињетама. За електронску наплату путарина користила би се мобилна технологија са стандардизованим дигиталним кутијама у сваком возилу.

Тиме би нестале наплатне кућице и километарске колоне испред тих кућица.

Цијене би се одређивале на основу емисије угљен-диоксида. Возила с нултом емисијом имала би обвезни попуст од 75 одсто. Приходи од путарина требали би бити усмјерени у инфраструктуру. Земље чланице имале би могућност увођења намета који би имали за циљ смањење буке, густоће саобраћаја или загађења ваздуха.

Транзициони период за увођење новог механизма био би до 2023. за камионе, а до 2027. за остала возила, пише Индеx.хр.

(Индеx.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неспретно

01.06.2017 06:25

Наплата треба да се врси по тезини возила а не по испусним гасовима јер тезина возила је прва ставка у остецењу пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.06.2017 07:54

Иди им реци , немају они појма.

Name

логично

01.06.2017 11:26

Хахахха добар коментар

ОДГОВОРИТЕ