Vinjete i kućice odlaze u istoriju

Evropska komisija predstavila je opsežan transportni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate putarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cijena bi zavisila o ispuštanju stakleničkih gasova.

Svijet 01.06.2017 | 07:32
Vinjete i kućice odlaze u istoriju
Komisija ne predlaže uvođenje naplate putarina, ali onim zemljama koje već imaju naplatu predlaže uvođenje interoperabilnog mehanizma, koji bi omogućio vozačima da se kreću širom EU ne brinući se za različite administrativne mehanizme.

Prvo načelo je da građani ne smiju biti neravnopravno tretirani zbog svog državljanstva, na primjer, kroz diskriminatorni mehanizam naplate putarina.

Drugo, naplata bi se trebala temeljiti na prijeđenoj udaljenosti, a ne na osnovu vremenskog razdoblja, na čemu počiva mehanizam naplate vinjetama. Za elektronsku naplatu putarina koristila bi se mobilna tehnologija sa standardizovanim digitalnim kutijama u svakom vozilu.

Time bi nestale naplatne kućice i kilometarske kolone ispred tih kućica.

Cijene bi se određivale na osnovu emisije ugljen-dioksida. Vozila s nultom emisijom imala bi obvezni popust od 75 odsto. Prihodi od putarina trebali bi biti usmjereni u infrastrukturu. Zemlje članice imale bi mogućnost uvođenja nameta koji bi imali za cilj smanjenje buke, gustoće saobraćaja ili zagađenja vazduha.

Tranzicioni period za uvođenje novog mehanizma bio bi do 2023. za kamione, a do 2027. za ostala vozila, piše Index.hr.

(Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nespretno

01.06.2017 06:25

Naplata treba da se vrsi po tezini vozila a ne po ispusnim gasovima jer tezina vozila je prva stavka u ostecenju puta.

ODGOVORITE
Name

Igor

01.06.2017 07:54

Idi im reci , nemaju oni pojma.

Name

logično

01.06.2017 11:26

Hahahha dobar komentar

ODGOVORITE