ЕУ да ојача у региону ангажман

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас на Осмој конференцији министара иностраних послова Југоисточне Европе Аспен института у Берлину, да ЕУ треба да ојача ангажман у региону пружањем економске подршке локалном становништву, да би се поново покренуо процес реформи на западном Балкану.

Босна и Херцеговина 31.05.2017 | 21:23
ЕУ да ојача у региону ангажман
Црнадак је током излагања о теми економског развоја западног Балкана, истакао да је за регион веома важан наставак и интензивирање Берлинског процеса, као и подршка ЕУ инфраструктурним пројектима с циљем повезивања регије у сектору саобраћаја и енергије, што ће допринијети већој атрактивности земаља региона за улагања.

Он је напоменуо да би само снажне регионалне везе, утемељене на међусобној политичкој и економској сарадњи и разумијевању, погурале западни Балкан напријед и учиниле га самоодрживим, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"За грађане, економски раст и реализација различитих инфраструктурних пројеката представљају значајан и конкретан доказ о предностима које интеграције у ЕУ и регионална сарадња могу донијети у наше земље, попут моста у Градишци и других сличних пројеката", рекао је Црнадак.

Црнадак је поручио учесницима панела да је потребно послати поруку земљама западног Балкана шта ЕУ може понудити у политички релевантном временском периоду, а не задржати илузорна и нереална обећања о могућим датумима за њихово пуно чланство.

"ЕУ мора понудити конкретне и реалне кораке ка економској интеграцији западног Балкана", истакао је Црнадак.

Црнадак се током конференције сусрео са њемачким министром иностраних послова Зигмаром Габријелом.

Главне теме Конференције биле су економски развој региона, побољшање економских односа и реформе у области владавине права.

У наставку посјете планирани су сусрети Црнатка са њемачким званичницима, међу којима је савјетник за спољну политику и безбједност у кабинету њемачког канцелара Кристоф Хојген и предсједавајући Одбора за Европу Гинтер Кирхбаум. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

31.05.2017 19:51

Највеци стомак на овој слици има нас представник.

ОДГОВОРИТЕ