Александар Вучић преузима дужност

Србија ће данас добити новог председника, будући да победник председничких избора у Србији Александар Вучић полаже заклетву, чиме ће почети да тече његов петогодишњи мандат.

Србија 31.05.2017 | 07:40
Александар Вучић преузима дужност
У Скупштини Србије, све је, како преносе медији, спремно за тај свечани чин.

Заклетву ће положити у Народној скупштини око 12:00 сати, над Уставом, чији је посебан примерак направљен за ову прилику, а испод Устава Србије на говорници у парламенту налазиће се и верна реплика Мирослављевог јеванђеља.

Вучић ће заклетву положити држећи десну руку на Уставу Србије, који ће му дати председница Уставног суда Весна Илић Прелић.

Текст заклетве гласи: "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохији као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Након тога, Вучић ће отићи до здања на Андрићевом венцу где је седиште председника Републике, а испред зграде ће бити уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије, копнене, РВ и ПВО и речне флотиле, а начелник генералштаба Љубиша Диковић поднеће рапорт новом председнику.

Како је планирано, Николић ће сачекати Вучића на улазу у зграду на Андрићевом венцу где ће у свечаној сали око 13:10, бити одржана церемонија ступања Вучића на дужност председника.

Планирано је да одлазећи председник Томислав Николић уручи Вучићу државни печат, као и посебну заставу.

У кабинету будућег председника на овај начин ће бити показано поштовање према држави, традицији и правним тековинама.

Према Уставу Србије, председник Републике изражава државно јединство Републике Србије.

У његове надлежности спадају представљање државе у земљи и иностранству, проглашавање закона, предлагање кандидата за председника Владе Србије, носиоца функција, да поставља амбасадоре, прима акредитивна и опозивна писма, даје помиловања и одликовања…

Председник Републике командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мф

31.05.2017 11:08

Зивјео Вуциц поздрав Република Српска

ОДГОВОРИТЕ