Срби: Македонци, извините - Урош је наш!

Губећи стрпљење јер позив да игра за Србију никако није добијао, Урош Матић био на корак да обуче дрес Македоније. Али, од понедељка браћа Матић заједно играју за "орлове".

Фудбал 31.05.2017 | 18:15
Срби: Македонци, извините - Урош је наш!
Много браће бранила су боје репрезентација за које смо навијали (СФРЈ, СРЈ и СЦГ). Звездан и Срђан Чебинац, Златко и Зоран Вујовић, Бошко и Милко Ђуровски, Бора и Звјездан Цевтковић, Драгољуб и Бранко Брновић, Илија и Владимир Ивић...

Од осамостаљења у Србији је постојао један такав случај.

У време док је селектор био Синиша Михајловић, нападачи Марко и Стефан Шћеповић били су део тима који се борио за Мундијал у Бразилу 2014. Марко је одиграо пет, а Стефан осам утакмица за национални састав.

Од понедељка репрезентативци Србије су и браћа Матић.

Поред стандардног члана "орлова" Немање, позив од селектора Славољуба Муслина добио је и две године млађи Урош.

Дебитантски!

Некадашњи члан омладинске и младе репрезентације Србије, услед отказа због повреда Љубомира Фејсе и Немање Радоје, увршћен је у конкуренцију за дуел са Велсом у квалификацијама за Светско првенство 2018. године у Русији.

И његов таленат, као и Немањин, није прошао скнер скаута српских великана Партизана и Црвене звезде. Још као тинејџер напустио је отаџбину...

Урош Матић у Србији је само направио прве фудбалске кораке, а све остало градио је играјући од Словачке, преко Португалије, Холандије, Аустрије и Данске.

Урош је каријеру почео, баш као и брат Немања, у ФК Обреновац 1905, код чувеног фудбалског учитеља Миодрага Арсовића. Чика Арса на списак бројних репрезентативаца које је створио за кратко време (Немању Матића, Ивана Обрадовића, Филипа Ђуричића, Радосава Петровића, Ивана Радовановића, Марка Симића, Уроша Ђурђевића) сада може да дода још једно име.

Урош је са 18 година постао члан Кошица, али је прве сезоне наступао у омладинском погону. После године проведене у млађим категоријама прекомандован је у први тим словачког прволигаша, за који је одиграо 74 утакмице и постигао осам голова.

После четири године проведене у првом тиму Кошица, Урош је наставио Немањиним путем и преселио се у Лисабон. Али, осим 16 утакмица, без постигнутог гола, за други тим Бенфике, није успео много тога да направи.

Запажене наступе имао је у НАК Бреди. Играјући за холандски тим, 2014. године улази у преговоре са Фудбалским савезом Македоније. Мало је фалило да постане репрезентативац наших јужних комшија. Пред крај 2016. у интервјуу за МОНДО је изјавио:

"Нама је мама Македонка. Прихватио сам позив њиховог Савеза, али још увек чекамо дозволу ФИФА. Наступао сам за селекцију Србије до 20 година и сада папиролошки морају да заврше неке формалности. Не оптерећујем се. Тренутно сам апсолутно посвећен клупским обавезама и уопште не размишљам о репрезентацији".

Шест месеци касније, Урош ће, ипак, обући дрес Србије!

После епизоде у Штурму, на почетку 2017. одлази у Данску.

Пун погодак!

Одлична сезона и "дупла круна" са Копенхагеном приморали су челнике ФСС и селектора Муслина да озбиљно почну да размишљају о 27-годишњем момку. Дуго је чекао позив и коначно га дочекао.

Апсолутно - заслуживши га!

Урош Матић - позиција: офанзивни везни
датум рођења: 23. мај 1990.
клубови: Кошице, Бенфика Б, НАК Бреда, Штурм, Копенхаген

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар