Srbi: Makedonci, izvinite - Uroš je naš!

Gubeći strpljenje jer poziv da igra za Srbiju nikako nije dobijao, Uroš Matić bio na korak da obuče dres Makedonije. Ali, od ponedeljka braća Matić zajedno igraju za "orlove".

Fudbal 31.05.2017 | 18:15
Srbi: Makedonci, izvinite - Uroš je naš!
Mnogo braće branila su boje reprezentacija za koje smo navijali (SFRJ, SRJ i SCG). Zvezdan i Srđan Čebinac, Zlatko i Zoran Vujović, Boško i Milko Đurovski, Bora i Zvjezdan Cevtković, Dragoljub i Branko Brnović, Ilija i Vladimir Ivić...

Od osamostaljenja u Srbiji je postojao jedan takav slučaj.

U vreme dok je selektor bio Siniša Mihajlović, napadači Marko i Stefan Šćepović bili su deo tima koji se borio za Mundijal u Brazilu 2014. Marko je odigrao pet, a Stefan osam utakmica za nacionalni sastav.

Od ponedeljka reprezentativci Srbije su i braća Matić.

Pored standardnog člana "orlova" Nemanje, poziv od selektora Slavoljuba Muslina dobio je i dve godine mlađi Uroš.

Debitantski!

Nekadašnji član omladinske i mlade reprezentacije Srbije, usled otkaza zbog povreda Ljubomira Fejse i Nemanje Radoje, uvršćen je u konkurenciju za duel sa Velsom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

I njegov talenat, kao i Nemanjin, nije prošao skner skauta srpskih velikana Partizana i Crvene zvezde. Još kao tinejdžer napustio je otadžbinu...

Uroš Matić u Srbiji je samo napravio prve fudbalske korake, a sve ostalo gradio je igrajući od Slovačke, preko Portugalije, Holandije, Austrije i Danske.

Uroš je karijeru počeo, baš kao i brat Nemanja, u FK Obrenovac 1905, kod čuvenog fudbalskog učitelja Miodraga Arsovića. Čika Arsa na spisak brojnih reprezentativaca koje je stvorio za kratko vreme (Nemanju Matića, Ivana Obradovića, Filipa Đuričića, Radosava Petrovića, Ivana Radovanovića, Marka Simića, Uroša Đurđevića) sada može da doda još jedno ime.

Uroš je sa 18 godina postao član Košica, ali je prve sezone nastupao u omladinskom pogonu. Posle godine provedene u mlađim kategorijama prekomandovan je u prvi tim slovačkog prvoligaša, za koji je odigrao 74 utakmice i postigao osam golova.

Posle četiri godine provedene u prvom timu Košica, Uroš je nastavio Nemanjinim putem i preselio se u Lisabon. Ali, osim 16 utakmica, bez postignutog gola, za drugi tim Benfike, nije uspeo mnogo toga da napravi.

Zapažene nastupe imao je u NAK Bredi. Igrajući za holandski tim, 2014. godine ulazi u pregovore sa Fudbalskim savezom Makedonije. Malo je falilo da postane reprezentativac naših južnih komšija. Pred kraj 2016. u intervjuu za MONDO je izjavio:

"Nama je mama Makedonka. Prihvatio sam poziv njihovog Saveza, ali još uvek čekamo dozvolu FIFA. Nastupao sam za selekciju Srbije do 20 godina i sada papirološki moraju da završe neke formalnosti. Ne opterećujem se. Trenutno sam apsolutno posvećen klupskim obavezama i uopšte ne razmišljam o reprezentaciji".

Šest meseci kasnije, Uroš će, ipak, obući dres Srbije!

Posle epizode u Šturmu, na početku 2017. odlazi u Dansku.

Pun pogodak!

Odlična sezona i "dupla kruna" sa Kopenhagenom primorali su čelnike FSS i selektora Muslina da ozbiljno počnu da razmišljaju o 27-godišnjem momku. Dugo je čekao poziv i konačno ga dočekao.

Apsolutno - zasluživši ga!

Uroš Matić - pozicija: ofanzivni vezni
datum rođenja: 23. maj 1990.
klubovi: Košice, Benfika B, NAK Breda, Šturm, Kopenhagen

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar