"Повукао" глас за избор кћерке

Готово читав сат расправе на почетку данашње сједнице србачког парламента изазвао је приједлог допуне дневног реда о разрјешењу директора Центра за културу и спорт Сандре Михољчић, која је на ову функцију са 13 гласова изабрана на сједници 29. марта ове године, те њено именовање за вршиоца дужности директора ове установе.

Република Српска 30.05.2017 | 16:30
"Повукао" глас за избор кћерке
Буру негодовања опозиције изазвало је обраћање потпредсједника Скупштине општине Милоша Будића, одборника ДНС-а, који је затражио повлачење његовог гласа датог Михољчићевој, који је уз 12 гласова СНСД-а био пресудан за њен избор за директора Центра на мартовској сједници. Социјалистичка партија је поднијела приговор скупштинској Комисији за избор и именовање, сматрајући да је  дошло до „сукоба интереса“, јер је Будић отац  Сандре Михољчић.

Повлачење гласа до сада није забиљежено у демократској пракси, нити постоји законско упориште за то, тврди опозиција. Уколико би опозив гласа био прихваћен, онда би се створила навика  да се тако нешто понавља и у другим случајевима изјашњавања, што би стварало проблеме у функционисању законодавне власти.

Секретар скупштине Сладјана Шкрибић је рекла да је иступ Будића индивидуална ствар, те да не треба бити предмет расправе, већ да  се одборници изјасне о  приједлогу Комисије за избор и именовање, која је уважила приговор Социјалистичјке партије о  начињеном „сукобу интереса“. Тако је Милош Будић овога пута код разрјешења  Сандре Михољчић и њеног именовања за вршиоца дужности директора Центра за културу и спорт  био уздржан, али је код гласања и поред тога обезбједјена скупштинска већина.



Владајућа коалиција је донијела одлуку о разрјешењу Дариа Кресојевића дужности начелника Одјељења за пољопривреду и његово именовање  за вршиоца дужности начелника Одјељења за просторно уредјење и стамбено-комуналне дјелатности у општинској управи умјесто Боже Марковића који је смијењен на претходној сједници скупштине на лични захтјев.

Србачки одборници су  без веће расправе усвојили Статут општине и нацрт Пословника о раду, као и извјештај о раду начелника Младјана Драгосављевића  у последња два мјесеца прошле године од кад је преузео ову функцију. Оцјењено је да је за кратко вријеме остварио значајне резултате на финансијској консолидацији буџета, стварању повољнијих услова за рад јавних предузећа и установа, репрограму наслиједјених краткорочних дугова, али да су  многи проблеми и даље присутни.

Преовладало је мишљење да треба прекинути праксу медјусобног оптуживања бивше и актуелне власти, за стање у коме се налази ова локална заједница, већ да се заједнички траже рјешења и начини да се стабилном политичком климом и  конкретним мјерама привуку инвеститори и искористе природни и други ресурси за запошљавање и  бољи живот градјана.

(БН/С.К. )

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Српцанин

30.05.2017 16:39

Све су то г.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.05.2017 21:57

јесу,,ал добро има тамо неких цеститих љекара и професора

Name

Михаило МИКИЦ

31.05.2017 04:59

Слозан браца нову куцу граде а неслозна и стару разградјују!

ОДГОВОРИТЕ