"Povukao" glas za izbor kćerke

Gotovo čitav sat rasprave na početku današnje sjednice srbačkog parlamenta izazvao je prijedlog dopune dnevnog reda o razrješenju direktora Centra za kulturu i sport Sandre Miholjčić, koja je na ovu funkciju sa 13 glasova izabrana na sjednici 29. marta ove godine, te njeno imenovanje za vršioca dužnosti direktora ove ustanove.

Republika Srpska 30.05.2017 | 16:30
"Povukao" glas za izbor kćerke
Buru negodovanja opozicije izazvalo je obraćanje potpredsjednika Skupštine opštine Miloša Budića, odbornika DNS-a, koji je zatražio povlačenje njegovog glasa datog Miholjčićevoj, koji je uz 12 glasova SNSD-a bio presudan za njen izbor za direktora Centra na martovskoj sjednici. Socijalistička partija je podnijela prigovor skupštinskoj Komisiji za izbor i imenovanje, smatrajući da je  došlo do „sukoba interesa“, jer je Budić otac  Sandre Miholjčić.

Povlačenje glasa do sada nije zabilježeno u demokratskoj praksi, niti postoji zakonsko uporište za to, tvrdi opozicija. Ukoliko bi opoziv glasa bio prihvaćen, onda bi se stvorila navika  da se tako nešto ponavlja i u drugim slučajevima izjašnjavanja, što bi stvaralo probleme u funkcionisanju zakonodavne vlasti.

Sekretar skupštine Sladjana Škribić je rekla da je istup Budića individualna stvar, te da ne treba biti predmet rasprave, već da  se odbornici izjasne o  prijedlogu Komisije za izbor i imenovanje, koja je uvažila prigovor Socijalističjke partije o  načinjenom „sukobu interesa“. Tako je Miloš Budić ovoga puta kod razrješenja  Sandre Miholjčić i njenog imenovanja za vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu i sport  bio uzdržan, ali je kod glasanja i pored toga obezbjedjena skupštinska većina.



Vladajuća koalicija je donijela odluku o razrješenju Daria Kresojevića dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i njegovo imenovanje  za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uredjenje i stambeno-komunalne djelatnosti u opštinskoj upravi umjesto Bože Markovića koji je smijenjen na prethodnoj sjednici skupštine na lični zahtjev.

Srbački odbornici su  bez veće rasprave usvojili Statut opštine i nacrt Poslovnika o radu, kao i izvještaj o radu načelnika Mladjana Dragosavljevića  u poslednja dva mjeseca prošle godine od kad je preuzeo ovu funkciju. Ocjenjeno je da je za kratko vrijeme ostvario značajne rezultate na finansijskoj konsolidaciji budžeta, stvaranju povoljnijih uslova za rad javnih preduzeća i ustanova, reprogramu naslijedjenih kratkoročnih dugova, ali da su  mnogi problemi i dalje prisutni.

Preovladalo je mišljenje da treba prekinuti praksu medjusobnog optuživanja bivše i aktuelne vlasti, za stanje u kome se nalazi ova lokalna zajednica, već da se zajednički traže rješenja i načini da se stabilnom političkom klimom i  konkretnim mjerama privuku investitori i iskoriste prirodni i drugi resursi za zapošljavanje i  bolji život gradjana.

(BN/S.K. )

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srpcanin

30.05.2017 16:39

Sve su to g.....

ODGOVORITE
Name

Xxx

30.05.2017 21:57

jesu,,al dobro ima tamo nekih cestitih ljekara i profesora

Name

Mihailo MIKIC

31.05.2017 04:59

Slozan braca novu kucu grade a neslozna i staru razgradjuju!

ODGOVORITE