Анализа: Десет година касније Звезда и даље на почетку!

Звездан Терзић је најавио рестарт комплетног система у Црвеној звезди. Не први у историји трофејног клуба. . .

Фудбал 31.05.2017 | 23:52
Анализа: Десет година касније Звезда и даље на почетку!
Изгубљена титула, па пораз у финалу Купа.

Црвена звезда је сезону 2016/17 завршила без иједног трофеја, иако је пред први "вечити дерби" с Партизаном имала великих девет бодова предности.

Међутим, поред звања шампиона Србије изгубила је много више: позитивну енергију!

Прошле године у ово време свуда око Стадиона "Рајко Митић" могла се осетити еуфорија. Навијачи су после доминације у домаћем првенству нестрпљиво чекали почетак квалификација за Лигу шампиона, веровали су многи да је коначно дошло време да се клуб врати међу великане европског фудбала, а чак и они мање оптимистични надали су се "барем" групној фази Лиге Европе.

Те еуфорије данас нема. Не само да нема еуфорије, већ се увукла стрепња, која је у много чему оправдана.

Како ће изгледати тим, ко ће бити тренер, хоће ли екипа бити спремна за први изазов у новој сезони, који је заказан већ 29. јуна, када се игра 1. коло квалификација за Лигу Европе... На крају, хоће ли моћи да се изађе на крај са ривалима на путу ка групној фази, која се на "Маракани" није догодила пуних десет година.

После "просуте" сезоне под командом Миодрага Божовића - који осим у првом делу свог мандата када су црвено-бели заиста играли сјајно, у наредних годину и по дана није успео да успостави препознатљив систем игре, нити физички доведе екипу у ред, а ни пронађе играча који би имао улогу лидера тима - Црвеној звезди следи ремонт!

Отежавајућа околност и још једна "Грофова" заоставштина је - неафирмисани млади играчи, који су се шетали од клупе до трибина и назад, док су петорица-шесторица странаца били "закуцани" у стартних 11 током највећег дела сезоне.

Утолико, "рестарт" који је најавио генерални директорЗвездан Терзић у разговору са новинарима после обележавања најважнијег датума у клупској историји, 29. маја, све је само не неочекиван. Али, који ће то ремонт бити по реду у последњих десет, па и више година?

Од распродаје тима који је последњи играо у групној фази неког европског такмичења (сезона 2007/08), иако је челницима клуба још тада било јасно да је дуг озбиљно нарастао и да су штедња и окретање младим играчима једини могући пут изласка из кризе, до данас нико није имао храбрости да се потпуно и темељно посвети дужем, али сигурнијем путу опоравка.

Стратегије су мењање скоро сваке или сваке друге године, навијачима су окретање деци и довођење странаца представљани као једина могућа решења, а како се у нечему не би успело, тако би се најављивао заокрет за 180 степени, и тако у круг.

У том смислу, лето 2017. није ништа другачије од оног пре осам или пре четири године…

ЗВЕЗДИНА ДЕЦЕНИЈА ЛУТАЊА:

2007-2009: велики број прескупих странаца и дуг који се вртоглаво пео горе;

2009-2011: покушај штедње, окретање играчима из сопственог погона;

2011-2013: губљење стрепљења, поново махнито довођење странаца, али без резултата, уз алармантан дуг;

2013-2015: окупљање искусних и не баш јефтиних повратника из иностранства, младих играча и окретање звездаштву;

2015-2017: разлаз са звездашима, распродаја перспективних играча и ново довођење великог броја странаца.

И, судећи према Терзићевим речима, који је не тако давно најављивао Звезду као шампиона Србије на дужи период и учесника групне фазе евро-купова, следи ново окретање Звездиној деци, уз ангажовање новог тренера и напад на титулу.

Шта то конкренто значи?

"Нови тренер ће морати да преузме ризик и форсира децу. Мораће да буду двојица у стартној постави, а деветорица играча из омладинског погона ће ићи са првотимцима на предстојеће припреме", представио је Терзић навијачима нову филозофију у руковођењу клубом, који се мало одмакао од позиције у којој се налазио пре десетак година.

Јесу освојене две титуле првака и два Купа што, ипак, није значајан број за период од једне деценије, према Терзићевим речима дуг је прилично смањен (рекао је да ће ставити потпис на то да је дуг клуба 25 милиона евра), али се европске утакмице у Љутице Богдана нису играле у септембру, октобру и новембру још од времена када је тренер био Милорад Косановић, а играчи Иван Ранђеловић, Ибрахим Гај, Душан Баста, Огњен Короман, Маурисио Молина, Сегундо Кастиљо, Ернан Баркос, Игор Бурзановић, Ненад Милијаш (по први пут) итд.

С обзиром на то да великом броју фудбалера, рачунајући и позајмљене, уговори истичу овог или наредног лета, окретање младима могло би да буде и једино решење, утолико пре што је Црвена звезда у потерзи за УЕФА лиценцом и овог пролећа сервисирала озбиљне дугове и прилично испразнила ионако празну клупску касу.

Куповина појачања "на велико", уз нови ризик да ће доћи странци који неће на прави начин разумети шта је Црвена звезда и шта играње за њу (и даље) подразумева, тешко да је пут којим ће Терзић и његови сарадници кренути лета 2017. године.

Године су прошле, нервозе се накупило, као и непријатеља које клуб упорно истиче као основне разлоге бројних неуспеха на спортском плану.

Навијачи у то верују и не верују, али делује да би највише поверења имали у клуб који би озбиљно улагао прво у рад са млађим категоријама, уз форсирање најталентованијих и довођење најбољих из Србије.

Да ли су, међутим, сви заједно - и навијачи и руководство клуба - спремни да се у таквој ситуацији одрекну борбе за титулу, што је врло могуће да би се догодило?

УГОВОРИ ИСТИЧУ КРАЈЕМ ЈУНА: Александар Луковић, Душан Анђелковић, Предраг Сикимић, Ненад Милијаш, Немања Супић, Марко Петковић, Марко Полетановић.

ПОСЛЕДЊА ГОДИНА УГОВОРА: Мичел Доналд, Дамијен Ле Талек, Гелор Канга, Срђан Плавшић, Славољуб Срнић, Дамир Кахриман, Петар Орландић, Ненад Милијаш.

ОЧЕКИВАНИ ОДЛАСЦИ: Михаило Ристић, Џон Руиз, Андрија Луковић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар