Analiza: Deset godina kasnije Zvezda i dalje na početku!

Zvezdan Terzić je najavio restart kompletnog sistema u Crvenoj zvezdi. Ne prvi u istoriji trofejnog kluba. . .

Fudbal 31.05.2017 | 23:52
Analiza: Deset godina kasnije Zvezda i dalje na početku!
Izgubljena titula, pa poraz u finalu Kupa.

Crvena zvezda je sezonu 2016/17 završila bez ijednog trofeja, iako je pred prvi "večiti derbi" s Partizanom imala velikih devet bodova prednosti.

Međutim, pored zvanja šampiona Srbije izgubila je mnogo više: pozitivnu energiju!

Prošle godine u ovo vreme svuda oko Stadiona "Rajko Mitić" mogla se osetiti euforija. Navijači su posle dominacije u domaćem prvenstvu nestrpljivo čekali početak kvalifikacija za Ligu šampiona, verovali su mnogi da je konačno došlo vreme da se klub vrati među velikane evropskog fudbala, a čak i oni manje optimistični nadali su se "barem" grupnoj fazi Lige Evrope.

Te euforije danas nema. Ne samo da nema euforije, već se uvukla strepnja, koja je u mnogo čemu opravdana.

Kako će izgledati tim, ko će biti trener, hoće li ekipa biti spremna za prvi izazov u novoj sezoni, koji je zakazan već 29. juna, kada se igra 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope... Na kraju, hoće li moći da se izađe na kraj sa rivalima na putu ka grupnoj fazi, koja se na "Marakani" nije dogodila punih deset godina.

Posle "prosute" sezone pod komandom Miodraga Božovića - koji osim u prvom delu svog mandata kada su crveno-beli zaista igrali sjajno, u narednih godinu i po dana nije uspeo da uspostavi prepoznatljiv sistem igre, niti fizički dovede ekipu u red, a ni pronađe igrača koji bi imao ulogu lidera tima - Crvenoj zvezdi sledi remont!

Otežavajuća okolnost i još jedna "Grofova" zaostavština je - neafirmisani mladi igrači, koji su se šetali od klupe do tribina i nazad, dok su petorica-šestorica stranaca bili "zakucani" u startnih 11 tokom najvećeg dela sezone.

Utoliko, "restart" koji je najavio generalni direktorZvezdan Terzić u razgovoru sa novinarima posle obeležavanja najvažnijeg datuma u klupskoj istoriji, 29. maja, sve je samo ne neočekivan. Ali, koji će to remont biti po redu u poslednjih deset, pa i više godina?

Od rasprodaje tima koji je poslednji igrao u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja (sezona 2007/08), iako je čelnicima kluba još tada bilo jasno da je dug ozbiljno narastao i da su štednja i okretanje mladim igračima jedini mogući put izlaska iz krize, do danas niko nije imao hrabrosti da se potpuno i temeljno posveti dužem, ali sigurnijem putu oporavka.

Strategije su menjanje skoro svake ili svake druge godine, navijačima su okretanje deci i dovođenje stranaca predstavljani kao jedina moguća rešenja, a kako se u nečemu ne bi uspelo, tako bi se najavljivao zaokret za 180 stepeni, i tako u krug.

U tom smislu, leto 2017. nije ništa drugačije od onog pre osam ili pre četiri godine…

ZVEZDINA DECENIJA LUTANJA:

2007-2009: veliki broj preskupih stranaca i dug koji se vrtoglavo peo gore;

2009-2011: pokušaj štednje, okretanje igračima iz sopstvenog pogona;

2011-2013: gubljenje strepljenja, ponovo mahnito dovođenje stranaca, ali bez rezultata, uz alarmantan dug;

2013-2015: okupljanje iskusnih i ne baš jeftinih povratnika iz inostranstva, mladih igrača i okretanje zvezdaštvu;

2015-2017: razlaz sa zvezdašima, rasprodaja perspektivnih igrača i novo dovođenje velikog broja stranaca.

I, sudeći prema Terzićevim rečima, koji je ne tako davno najavljivao Zvezdu kao šampiona Srbije na duži period i učesnika grupne faze evro-kupova, sledi novo okretanje Zvezdinoj deci, uz angažovanje novog trenera i napad na titulu.

Šta to konkrento znači?

"Novi trener će morati da preuzme rizik i forsira decu. Moraće da budu dvojica u startnoj postavi, a devetorica igrača iz omladinskog pogona će ići sa prvotimcima na predstojeće pripreme", predstavio je Terzić navijačima novu filozofiju u rukovođenju klubom, koji se malo odmakao od pozicije u kojoj se nalazio pre desetak godina.

Jesu osvojene dve titule prvaka i dva Kupa što, ipak, nije značajan broj za period od jedne decenije, prema Terzićevim rečima dug je prilično smanjen (rekao je da će staviti potpis na to da je dug kluba 25 miliona evra), ali se evropske utakmice u Ljutice Bogdana nisu igrale u septembru, oktobru i novembru još od vremena kada je trener bio Milorad Kosanović, a igrači Ivan Ranđelović, Ibrahim Gaj, Dušan Basta, Ognjen Koroman, Maurisio Molina, Segundo Kastiljo, Ernan Barkos, Igor Burzanović, Nenad Milijaš (po prvi put) itd.

S obzirom na to da velikom broju fudbalera, računajući i pozajmljene, ugovori ističu ovog ili narednog leta, okretanje mladima moglo bi da bude i jedino rešenje, utoliko pre što je Crvena zvezda u poterzi za UEFA licencom i ovog proleća servisirala ozbiljne dugove i prilično ispraznila ionako praznu klupsku kasu.

Kupovina pojačanja "na veliko", uz novi rizik da će doći stranci koji neće na pravi način razumeti šta je Crvena zvezda i šta igranje za nju (i dalje) podrazumeva, teško da je put kojim će Terzić i njegovi saradnici krenuti leta 2017. godine.

Godine su prošle, nervoze se nakupilo, kao i neprijatelja koje klub uporno ističe kao osnovne razloge brojnih neuspeha na sportskom planu.

Navijači u to veruju i ne veruju, ali deluje da bi najviše poverenja imali u klub koji bi ozbiljno ulagao prvo u rad sa mlađim kategorijama, uz forsiranje najtalentovanijih i dovođenje najboljih iz Srbije.

Da li su, međutim, svi zajedno - i navijači i rukovodstvo kluba - spremni da se u takvoj situaciji odreknu borbe za titulu, što je vrlo moguće da bi se dogodilo?

UGOVORI ISTIČU KRAJEM JUNA: Aleksandar Luković, Dušan Anđelković, Predrag Sikimić, Nenad Milijaš, Nemanja Supić, Marko Petković, Marko Poletanović.

POSLEDNJA GODINA UGOVORA: Mičel Donald, Damijen Le Talek, Gelor Kanga, Srđan Plavšić, Slavoljub Srnić, Damir Kahriman, Petar Orlandić, Nenad Milijaš.

OČEKIVANI ODLASCI: Mihailo Ristić, Džon Ruiz, Andrija Luković.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar