Вучић: Волимо Републику Српску

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да у политичком смислу не подржава никога у Републици Српској, али да подржава Републику Српску унутар БиХ, што је фер и поштено, те истакао да то говори и у Београду, Сарајеву и Бањалуци.

Србија 30.05.2017 | 07:51
Вучић: Волимо Републику Српску
“Шта је проблем са таквим односом?”, упитао је Вучић, гостујући синоћ на Телевизији “Пинк”.

Он је поновио да Србија подржава интегритет БиХ, али да истовремено воли Републику Српску.

“Да, ми волимо Републику Српску, шта је ту спорно?”, рекао је Вучић, који ће сутра званично преузети функцију предсједника Србије.

Не одричем се Косова

Он је истакао да ће предсједничку заклетву положити на Уставу и да ће његова политика у вези са Косовом и Метохијом бити у складу са Уставом Србије.

“Ја ћу се заклети на Устав и немам право да се одрекнем Косова и Метохије. Нећу признати Косово, то није моја политика, али сам спреман да разговарам и да прихватим чињеницу да код нас има много митова и легенди”, нагласио је Вучић.

Он је додао да ће се као председник бавити и неким другим стратешким питањима, као што су измене Устава Србије, у погледу овлашћења председника Републике, на пример, те образовањем.

Када је ријеч о питањима из прошлости која оптерећују регион, као што је питање ратних злочина, Вучић је навео да је поносан због начина на који Србија говори о злочинима које је починио српски народ, док се други према том питању односе срамно и бестидно.

“Погледајте само однос Хрватске према том питању. Погледајте извештај из Карловца, 450 православних је само за један дан покатоличено, а они сада говоре о канонизацији Алојзија Степинца. Они у 12 општина имају улицу Миле Будака, а знамо какав је његов план за Србе. Они не признају да постоје дведесете”, рекао је Вучић.

Он је поручио да ће бити предсједник свих грађана Србије и да ће се на позицији предсједника више бавити стратешким питањима, намјенском индустријом, ситуацијом у оружаним снагама, сагледавањем питања правне државе и да ће имати више времена за разговор са политичким противницима.

Вучић је напоменуо да као предсједник неће сједити на двије столице, како му неки замјерају, већ да је изабрао српску столицу, која значи да за њу веома важан остаје пут ка ЕУ, али и добри односи са Русијом и Кином.

Нема аспирације за НАТО

Када је ријеч о НАТО-у, Вучић је навео да Србија не изражава жељу за улазак у тај савез.

“Био сам на савету НАТО-а и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, желимо да будемо ван војних блокова”, рекао је Вучић.

У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже 9 нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски МИГ-ови.

Најавио је да ће 1. септембра извршити смотру 1.500 војника са најбољим могућим наоружањем.

''Наша је одлука - супер је, сарађујемо са НАТО и са ОДКБ, али желимо да имамо своју војску, чисто небо, да се тако понашамо. То је и наше историјско право'', закључио је.

Није ми свеједно

Упитан за емоције поводом одласка из Владе рекао је да му није свеједно.

''Можда ће се неки радовати, биће мање дисциплине и повишеног тона. Није ми свеједно“'', рекао је он додајући да је Влада радила дисциплиновано.

Одлазећи премијер Александар Вучић рекао је да Владу напушта не без емоција, посебно Владу која је направила резултат, јер је радила у интересу будућности, а не популарности и рејтинга, а да се кандидовао за председника како би спречио да се врате на власт они који су урушавали земљу.

''Морали смо да знамо да је пред нама будућност, а не само да купујемо тренутну подршку народа'', рекао је Вучић за Пинк телевизију у последњем интервјуу у својству председника Владе.

Повећање плата

Он је рекао и да зна да људи у Србији живе тешко, али да долазе нова времена, која је, како је подсетио, још раније називао златним добом, те најавио значајно повећање плата у јавном сектору.

''„У време фискалне консолидације питали су ме сваког дана када ћемо вратити плате. Међутим те мере су као када играте финале Лиге шампиона када морате да направите свеобухватни систем, да имате јаке играче са свих страна, да правите раст и напредак земље. Истрпели смо тешке критике и захвалан сам народу који је веровао у мене и Владу коју сам водио, као и план и програм“'', рекао је он.

Подсетио је да је, када је преузео Владу, у Србији просечна плата била 354 евра, а данас је 403 евра.

Према његовим речима, ове године ће се плате у јавном сектору драстично повећати и сви ће имати веће плате.

На основу тога ће пре краја године просечна плата износити око 445 евра, а идуће године, како додаје, ако се одржи фискална стабилност, можемо да се приближимо просечној плати од 500 евра.

Говорећи о незапослености, Вучић је рекао да је са 25,9 одсто у 2012. она пала на 15,3 одсто у 2016.

''У 2017. је незапосленост већ 13 одсто, а очекујемо до краја године да она буде још нижа. Можете да кажете шта желите, али ја мислим да је то озбиљан резултат. У последње три године незапосленост стабилно иде на доле”'', рекао је Вучић.

Казао је да је то све успело захваљујући дисциплини, одговорношћу Владе и поверењу народа.

''Успели смо што нисмо одговарали са „да“ када су долазили да штрајкују. Називали су ме свакаким именима - све сам то, али не дам паре зато што смо морали да спустимо ниво јавног дуга и да знамо да је пред нама будућност, а не да купујемо наклоност“'', истакао је Вучић.

Подсетио је да је најављивао да ће напустити Владу када странка коју води буде имала 26 одсто подршке, а у овом тренутку има преко 55 процената, што је незабележно од увођења вишестраначког система.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милан

30.05.2017 06:01

Стање никад горе,он сири демагогију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.05.2017 06:34

ХОЋЕМО ЧЕДУ, ЧЕДУ, ЧЕДУ!

Name

Цеда

30.05.2017 08:44

Александар Вуциц це урадити оно сто је Цедомир Јовановиц прије десет година говорио да би требало урадити да земља крене напред.Само сто Цеда није био свјестан да има посла са "наивним" народом којег треба да "изманипулисес" да би несто добро урадио па је увијек био искрен и директан.

Name

попара

30.05.2017 06:46

Стизу Мигови и то половни,а од ЕУ огромне паре,али неце дуго,заврцу се славине,ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

30.05.2017 06:59

Тако је Предсједнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

30.05.2017 07:36

Волимо и ми Србију !

Name

јој

30.05.2017 07:21

...па...волимо и ми тебе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јој

30.05.2017 09:08

Зашто га небих волили кад ми у Српској немамо преседника већ профитера ронхил ,нафта, Бирач Љубија Бобар банка, Павловић банка,Српска банка,рафинерија Брод, Телеком,све распродато а новац подјељен измедју кланова и ратни профитера.

Name

Епистахије

30.05.2017 07:48

Нецете у НАТО, знаци ипак граница на Дрини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

30.05.2017 08:24

То је нешто што се само по себи подразумијева. Двије пријатељске и братске републике, Српска и Србија морају имати најбоље могуће односе, без обзира ко био на власти, и какве личне симпатије имао. Па чак и када би неко покушао да наруши, затрује те односе, неће то лако ићи. Српску и Србију тренутно административно раздваја Дрина (до када, видјећемо), али превише је тога што нас спаја са обе стране ријеке, историја, култура, духовност, исти нам је језик, исти обичаји, исти и вриједносни систем, и оно најважније, родбинске везе, превише смо и нераскидиво испреплетени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

30.05.2017 09:12

Кад се о имању ради Срби не гледају поријекло И родбинске везе. Погитово не преко Дрине .

Name

ЖУЋО

30.05.2017 13:03

ЈА ТИ НЕ ВЈЕРУЈЕМ. КАДА НАС ВОЛИШ ЗАШТО ЈЕ 19 СРБИЈАНСКИХ ФИРМИ ПРЕШЛО ИЗ РС У ФЕДЕРАЦИЈУ БИХ. РАЗЛОГ СУ БОЉИ УСЛОВИ. ЗАШТО ВУЧИЋУ ПОДРЖАВАШ ТАКВУ ВЛАСТ КОЈА ЈЕ РЕКЕТИРАЛА ТВОЈЕ ФИРМЕ И ОТЈЕРАЛА ИХ ИЗ РС. НАМЕЋЕ СЕ САМО ЈЕДНО ЛОГИЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ. У ТАЛУ СИ СА ОВОМ БАГРОМ

ОДГОВОРИТЕ