Плеј-оф: "Теријиери" послије 45 година у Премијер лиги!

Хадерсфилд, троструки првак Енглеске, после четири и по деценије се вратио у Премијер лигу.  

Фудбал 29.05.2017 | 19:30
Плеј-оф: "Теријиери" послије 45 година у Премијер лиги!
Члан Премијер лиге у понедељак је постао Хадерсфилд таун!

Великан је жив! Хадерсфилд после 45 година у елитном рангу – први пут у Премијер лиги! Екипа Дејвида Вагнера славила у пенал серији!

Троструки првак Енглеске из дведесетих година прошлог века (1924, 1925, 1926) чекао је пуне четири и по деценије на повратак у најјачи ранг такмичења. И дочекао...

Кроз драматично финале плеј-офа против Рединга, Хадерсфилд је након бољег извођења пенала стигао до огромног успеха!

Пенал серија није кренула добро, јер је Немац Михаел Хефеле млако шутирао, а тај ударац без проблема је зауставио Али Ал Хобси. Међутим, до краја су "теријери" били непогрешиви, а Јап Стам се хватао за главу после промашаја Лијама Мура и Џордана Обите. Први је шутнуо високо преко гола, а другог је "прочитао" Дени Ворд.

Тачку на финале ставио је Кристофер Шиндлер.



Велика победа Американца Дејвида Вагнера над Јапом Стамом!

"Мучење" на Вемблију трајало је 120 минута.

Не да није било голова, него ни већих прилика за оба тима. Осим једне из категорије идеалних, али Изи Браун није успео да донесе победу Хадерсфилду у регуларном делу утакмице, иако му је на "другој стативи" било теже да промаши него да лопту смести у празан гол. Победника је, на крају и најправедније, одлучила пенал серија.

Зањимљиво, Хадерсфилд је пре овогодишњег финала плеј-офа два пута играо прдужетке у борби за виши ранг и победио, док је Рединг такође два пута морао у додатних пола сата и оба пута је изгубио.

Утакмица сезоне у Чемпионшипу, али и меч испод сваке критикепосле којег се радује Хадерсфилд - нови члан Премијер лиге!Изабраници Дејвида Вагнера су након бољег извођења једанаестераца савладали Рединги и дошли до суме од 230.000.000 евра колико ће им донети пласман у елитни ранг енглеског фудбала. Троструки шампион Енглеске је тако постао укупно 49. тим који је учествовао у овом формату Премијер лиге.

Било је то прво финале у историји плеј-офа у другом рангу енглеског фудбала које је окончано без голова током 120 минута игре. А како и да их буде, кад је за то време виђена само једна велика прилика.

Огроман улог везао је ноге играчима два тима, па ниједни ни други нису желели превише да ризикују, како не би дошли у ситуацију да јуре предност противника. Опрезност је на још већи ниво подигла шанса утакмице Изија Брауна у 10 минуту, који је успео да промаши празан гол Рединга са свега пола метра удаљености након оштре лопте Елијаса Качнге.

Код нешто ангажованијег Хадерсфилда у пар наврата се опасним продорима истицао некадашњи млади холандски репрезентативац Рајив ван Ла Пара, али он своје ангажовање и добре дриблинге ипак није успео да претвори у конкретну реализацију. У продужецима је права успаванка трајала пуних 17 минута, а онда изненадни покушај Герета Меклирија, који је на несрећу по екипу Јапа Стама ипак отишла поред гола Денијеа Ворда. Хадерсфилд је узвратио само четири минута пре краја другог кродужетка, када се у сјајној позицији нашаоНаки Велс, али није имао довољно снаге да упути квалитетан ударац у гол Ал Хабсија.

Када се све погледа, пенал серија је била нешто најправедније што је могло да задеси два тима, која као да су тежила ка томе да лутрија одлучује о њиховој судбини. А тамо права драма, Ал Хабси је одбранио ударац Хефелеа у дугој серији, али је у четвртој Лијам Мургађао преко пречке, па је Хадерсфилд остао у животу. Све се променило већ у следећој серији, када је Ал Хабси зауставио удрац Обите, а Шиндлер одлучио питање победника.

Велики успех бившег помоћника Јиргена Клопа, којем је ово први самостални посао, али и доказ да има капацитет да постигне велики тренер. Колико је овај успех велики говори и податак да је Хадерсфилд прошлу сезону завршио на 19. месту.

САСТАВ ПРЕМИЈЕР ЛИГЕ ЗА СЕЗОНУ 2017/2018: Борнмут, Арсенал, Брајтон, Барнли, Челси, Кристал Палас, Евертон, Лестер сити, Манчестер сити, Манчестер јунајтед, Ливерпул, Њукасл јунајтед, Саутемптон, Стоук, Свонси, Тотенхем, Вотфорд, ВБА, Вест Хем јунајтед и Хадерсфилд.

Из лиге су испали Хал, Мидлзбро и Сандерленд, а нови чланови су Њукасл, Брајтон и Хадерсфилд.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар