Plej-of: "Terijieri" poslije 45 godina u Premijer ligi!

Hadersfild, trostruki prvak Engleske, posle četiri i po decenije se vratio u Premijer ligu.  

Fudbal 29.05.2017 | 19:30
Plej-of: "Terijieri" poslije 45 godina u Premijer ligi!
Član Premijer lige u ponedeljak je postao Hadersfild taun!

Velikan je živ! Hadersfild posle 45 godina u elitnom rangu – prvi put u Premijer ligi! Ekipa Dejvida Vagnera slavila u penal seriji!

Trostruki prvak Engleske iz dvedesetih godina prošlog veka (1924, 1925, 1926) čekao je pune četiri i po decenije na povratak u najjači rang takmičenja. I dočekao...

Kroz dramatično finale plej-ofa protiv Redinga, Hadersfild je nakon boljeg izvođenja penala stigao do ogromnog uspeha!

Penal serija nije krenula dobro, jer je Nemac Mihael Hefele mlako šutirao, a taj udarac bez problema je zaustavio Ali Al Hobsi. Međutim, do kraja su "terijeri" bili nepogrešivi, a Jap Stam se hvatao za glavu posle promašaja Lijama Mura i Džordana Obite. Prvi je šutnuo visoko preko gola, a drugog je "pročitao" Deni Vord.

Tačku na finale stavio je Kristofer Šindler.



Velika pobeda Amerikanca Dejvida Vagnera nad Japom Stamom!

"Mučenje" na Vembliju trajalo je 120 minuta.

Ne da nije bilo golova, nego ni većih prilika za oba tima. Osim jedne iz kategorije idealnih, ali Izi Braun nije uspeo da donese pobedu Hadersfildu u regularnom delu utakmice, iako mu je na "drugoj stativi" bilo teže da promaši nego da loptu smesti u prazan gol. Pobednika je, na kraju i najpravednije, odlučila penal serija.

Zanjimljivo, Hadersfild je pre ovogodišnjeg finala plej-ofa dva puta igrao prdužetke u borbi za viši rang i pobedio, dok je Reding takođe dva puta morao u dodatnih pola sata i oba puta je izgubio.

Utakmica sezone u Čempionšipu, ali i meč ispod svake kritikeposle kojeg se raduje Hadersfild - novi član Premijer lige!Izabranici Dejvida Vagnera su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Redingi i došli do sume od 230.000.000 evra koliko će im doneti plasman u elitni rang engleskog fudbala. Trostruki šampion Engleske je tako postao ukupno 49. tim koji je učestvovao u ovom formatu Premijer lige.

Bilo je to prvo finale u istoriji plej-ofa u drugom rangu engleskog fudbala koje je okončano bez golova tokom 120 minuta igre. A kako i da ih bude, kad je za to vreme viđena samo jedna velika prilika.

Ogroman ulog vezao je noge igračima dva tima, pa nijedni ni drugi nisu želeli previše da rizikuju, kako ne bi došli u situaciju da jure prednost protivnika. Opreznost je na još veći nivo podigla šansa utakmice Izija Brauna u 10 minutu, koji je uspeo da promaši prazan gol Redinga sa svega pola metra udaljenosti nakon oštre lopte Elijasa Kačnge.

Kod nešto angažovanijeg Hadersfilda u par navrata se opasnim prodorima isticao nekadašnji mladi holandski reprezentativac Rajiv van La Para, ali on svoje angažovanje i dobre driblinge ipak nije uspeo da pretvori u konkretnu realizaciju. U produžecima je prava uspavanka trajala punih 17 minuta, a onda iznenadni pokušaj Gereta Meklirija, koji je na nesreću po ekipu Japa Stama ipak otišla pored gola Denijea Vorda. Hadersfild je uzvratio samo četiri minuta pre kraja drugog krodužetka, kada se u sjajnoj poziciji našaoNaki Vels, ali nije imao dovoljno snage da uputi kvalitetan udarac u gol Al Habsija.

Kada se sve pogleda, penal serija je bila nešto najpravednije što je moglo da zadesi dva tima, koja kao da su težila ka tome da lutrija odlučuje o njihovoj sudbini. A tamo prava drama, Al Habsi je odbranio udarac Hefelea u dugoj seriji, ali je u četvrtoj Lijam Murgađao preko prečke, pa je Hadersfild ostao u životu. Sve se promenilo već u sledećoj seriji, kada je Al Habsi zaustavio udrac Obite, a Šindler odlučio pitanje pobednika.

Veliki uspeh bivšeg pomoćnika Jirgena Klopa, kojem je ovo prvi samostalni posao, ali i dokaz da ima kapacitet da postigne veliki trener. Koliko je ovaj uspeh veliki govori i podatak da je Hadersfild prošlu sezonu završio na 19. mestu.

SASTAV PREMIJER LIGE ZA SEZONU 2017/2018: Bornmut, Arsenal, Brajton, Barnli, Čelsi, Kristal Palas, Everton, Lester siti, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul, Njukasl junajted, Sautempton, Stouk, Svonsi, Totenhem, Votford, VBA, Vest Hem junajted i Hadersfild.

Iz lige su ispali Hal, Midlzbro i Sanderlend, a novi članovi su Njukasl, Brajton i Hadersfild.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar