Ојачати сарадњу са Русијом

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да је употреба хемијског оружја у Сирији "црвена линија", која захтијева "хитан одговор" из Француске.

Свијет 29.05.2017 | 18:33
Ојачати сарадњу са Русијом
"На нашој страни постоји веома јасна црвена линија, употреба хемијског оружја од било кога", рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са руским предсједником Владимиром Путином у Версају, преноси АФП.

Како се наводи, Макрон је додао и да жели да ојача сарадњу са Русијом, као и да ниједан међународни проблем не може ријешити без Русије.

Он је казао и да вјерује да двије државе могу да сарадјују по питању Сирије, као и да жели да ојача сарадњу у борби против Исламске државе, преноси АП.

Макрон је истакао и да жели демократску транзицију у Сирији, али не по цијену "ратом разорене земље која постаје пропала држава".

Француски председник Емануел Макрон примио је прије тога у Версају руског предсједника Владимира Путина, пренио је Франс прес.

Путинова посјета је симболична у историјском смислу али неће бити званичног карактера јер руски предсједник неће бити примљен у званичној резиденцији француског предсједника.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је данас са француским предсједником Емануелом Макроном разговарао углавном о билатералним односима.

"Размотрили смо различита питања, покушали смо да дефинишемо заједничке интересе", рекао је Путин новинарима, захваливши Макрону за позив да посјети Париз.

Он је нагласио да ће упркос свим проблемима и рестрикцијама француске компаније остати у Русији, пренио је "Спутњик".

Путин је рекао да француски бизнисмени настављају да инвестирају у Русији и да је француска страна заинтересована за економску сарадњу.

Два предсједника размотрила су и потребу размјене у области културе.

"Вјерујем да је више људи овдје сада спремно да сарађује са нама", рекао је Путин.

Путин је истакао да је данас најважнији задатак борба против тероризма. "Француски предсједник предложио је успостављање линије комуникације између Русије и Француске у оквиру борбе против тероризма", рекао је Путин.

Два предсједника разговарала су и о ситуацији на Корејском полуострву и налажењу рјешења за нуклеарни проблем у региону, наводи "Спутњик".

Путин је овом приликом позвао Макрона да посјети Русију.
(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар