Ojačati saradnju sa Rusijom

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da je upotreba hemijskog oružja u Siriji "crvena linija", koja zahtijeva "hitan odgovor" iz Francuske.

Svijet 29.05.2017 | 18:33
Ojačati saradnju sa Rusijom
"Na našoj strani postoji veoma jasna crvena linija, upotreba hemijskog oružja od bilo koga", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaju, prenosi AFP.

Kako se navodi, Makron je dodao i da želi da ojača saradnju sa Rusijom, kao i da nijedan međunarodni problem ne može riješiti bez Rusije.

On je kazao i da vjeruje da dvije države mogu da saradjuju po pitanju Sirije, kao i da želi da ojača saradnju u borbi protiv Islamske države, prenosi AP.

Makron je istakao i da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu "ratom razorene zemlje koja postaje propala država".

Francuski predsednik Emanuel Makron primio je prije toga u Versaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenio je Frans pres.

Putinova posjeta je simbolična u istorijskom smislu ali neće biti zvaničnog karaktera jer ruski predsjednik neće biti primljen u zvaničnoj rezidenciji francuskog predsjednika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je danas sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao uglavnom o bilateralnim odnosima.

"Razmotrili smo različita pitanja, pokušali smo da definišemo zajedničke interese", rekao je Putin novinarima, zahvalivši Makronu za poziv da posjeti Pariz.

On je naglasio da će uprkos svim problemima i restrikcijama francuske kompanije ostati u Rusiji, prenio je "Sputnjik".

Putin je rekao da francuski biznismeni nastavljaju da investiraju u Rusiji i da je francuska strana zainteresovana za ekonomsku saradnju.

Dva predsjednika razmotrila su i potrebu razmjene u oblasti kulture.

"Vjerujem da je više ljudi ovdje sada spremno da sarađuje sa nama", rekao je Putin.

Putin je istakao da je danas najvažniji zadatak borba protiv terorizma. "Francuski predsjednik predložio je uspostavljanje linije komunikacije između Rusije i Francuske u okviru borbe protiv terorizma", rekao je Putin.

Dva predsjednika razgovarala su i o situaciji na Korejskom poluostrvu i nalaženju rješenja za nuklearni problem u regionu, navodi "Sputnjik".

Putin je ovom prilikom pozvao Makrona da posjeti Rusiju.
(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar