Очи Европе данас гледају у Париз

Шеф Кремља данас гост новоизабраног француског председника Емануела Макрона. Обе стране желе нормализацију билатералних односа и њихов даљи развој.

Свијет 29.05.2017 | 12:09
Очи Европе данас гледају у Париз
Позив новог француског председника Емануела Макрона председнику Русије Владимиру Путину да посети Париз, оцењен је у Москви као прагматичан, са циљем да се успоставе нови односи. Руски аналитичари истичу у први план упознавање Макрона и Путина, а тек онда посету руском духовном културном центру у Паризу као и изложби у Версају.

Данас ће се Макрон и Путин прво срести у четири ока, а затим ће на радном ручку бити чланови две делегације. У Москви очекују отворени разговор два председника о свим актуалним проблемима. Шта Путин носи у свом коферу за Париз?

Саветник за спољну политику руског председника Јуриј Ушаков каже да Путин жели да нормализује односе са Француском, јер су после припајања Крима Русији, у Паризу блокирали рад међувладине комисије, а не раде међупарламентарна комисија ни Савет за безбедносну сарадњу. Функционише само једна од важних комисија - за финансијска и економска питања. Трговинска размена је у 2016. години пала са 22, на 13 милијарди евра, од чега штету имају обе земље.

За Русе је важан и разговор Путина и Макрона о Украјини. Нови француски председник ће заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел и даље представљати Европу у преговорима око нормализације ситуације у Донбасу. Ради се о тзв. нормандском формату (Украјина, Русија, Француска и Немачка) који се састаје да убрза реализацију Минских мировних договора. Биће речи и о Сирији, Либији као и Северној Кореји. Путину ће бити интересантно да чује како Макрон види реформу ЕУ.

На крају ове посете неће бити потписани било какви документи. То што Путин долази у Париз на отварању изложбе коју је организовао петербуршки Ермитаж поводом 300 годишњице прве посете Петра Великог Француској значајније је за културу и историју него за данашњу политику. Чак ако Макрон експресно заборави то да су у француској председничкој изборној кампањи у Москви навијали за Марин ле Пен, а не за њега, он не може да направи било какав нагли преокрет.

За време председничке кампање Макрон је изјавио да ће натерати Путина да га поштује. Али Макрон објективно није политичар таквог формата да он баш буде први који ће пробити лед у нормализацији односа са Русијом. Он за сада може Путину само да пренесе оно што су говориле у Бриселу чланице НАТО и у италијанском граду Таормина најразвијеније индустријске земље Г 7.

ТЕЖАК УСЛОВ

Земље велике седморке поручиле су са скупа одржаног на Сицилији да ће појачати санкције Русији ако она не направи притисак на Доњецку и Луганску републику да се што пре реализују Мински договори о нормализацији ситуације на истоку Украјине.

У декларацији се Москви поручује да ће санкције бити скинуте ако Русија помогне да се реализују Мински договори. Такве уцене руски министер спољних послова Сергеј Лавров је недавно оценио као апсурдне, јер се ради о унутрашњем сукобу у Украјини.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар