Oči Evrope danas gledaju u Pariz

Šef Kremlja danas gost novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona. Obe strane žele normalizaciju bilateralnih odnosa i njihov dalji razvoj.

Svijet 29.05.2017 | 12:09
Oči Evrope danas gledaju u Pariz
Poziv novog francuskog predsednika Emanuela Makrona predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poseti Pariz, ocenjen je u Moskvi kao pragmatičan, sa ciljem da se uspostave novi odnosi. Ruski analitičari ističu u prvi plan upoznavanje Makrona i Putina, a tek onda posetu ruskom duhovnom kulturnom centru u Parizu kao i izložbi u Versaju.

Danas će se Makron i Putin prvo sresti u četiri oka, a zatim će na radnom ručku biti članovi dve delegacije. U Moskvi očekuju otvoreni razgovor dva predsednika o svim aktualnim problemima. Šta Putin nosi u svom koferu za Pariz?

Savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Jurij Ušakov kaže da Putin želi da normalizuje odnose sa Francuskom, jer su posle pripajanja Krima Rusiji, u Parizu blokirali rad međuvladine komisije, a ne rade međuparlamentarna komisija ni Savet za bezbednosnu saradnju. Funkcioniše samo jedna od važnih komisija - za finansijska i ekonomska pitanja. Trgovinska razmena je u 2016. godini pala sa 22, na 13 milijardi evra, od čega štetu imaju obe zemlje.

Za Ruse je važan i razgovor Putina i Makrona o Ukrajini. Novi francuski predsednik će zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i dalje predstavljati Evropu u pregovorima oko normalizacije situacije u Donbasu. Radi se o tzv. normandskom formatu (Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka) koji se sastaje da ubrza realizaciju Minskih mirovnih dogovora. Biće reči i o Siriji, Libiji kao i Severnoj Koreji. Putinu će biti interesantno da čuje kako Makron vidi reformu EU.

Na kraju ove posete neće biti potpisani bilo kakvi dokumenti. To što Putin dolazi u Pariz na otvaranju izložbe koju je organizovao peterburški Ermitaž povodom 300 godišnjice prve posete Petra Velikog Francuskoj značajnije je za kulturu i istoriju nego za današnju politiku. Čak ako Makron ekspresno zaboravi to da su u francuskoj predsedničkoj izbornoj kampanji u Moskvi navijali za Marin le Pen, a ne za njega, on ne može da napravi bilo kakav nagli preokret.

Za vreme predsedničke kampanje Makron je izjavio da će naterati Putina da ga poštuje. Ali Makron objektivno nije političar takvog formata da on baš bude prvi koji će probiti led u normalizaciji odnosa sa Rusijom. On za sada može Putinu samo da prenese ono što su govorile u Briselu članice NATO i u italijanskom gradu Taormina najrazvijenije industrijske zemlje G 7.

TEŽAK USLOV

Zemlje velike sedmorke poručile su sa skupa održanog na Siciliji da će pojačati sankcije Rusiji ako ona ne napravi pritisak na Donjecku i Lugansku republiku da se što pre realizuju Minski dogovori o normalizaciji situacije na istoku Ukrajine.

U deklaraciji se Moskvi poručuje da će sankcije biti skinute ako Rusija pomogne da se realizuju Minski dogovori. Takve ucene ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov je nedavno ocenio kao apsurdne, jer se radi o unutrašnjem sukobu u Ukrajini.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar