Најљепша прича је завршена, али легенда траје заувијек!

Овације за 'Принца' и наравно сузе! Капитен фудбалског клуба Рома Франческо Тоти овацијама је дочекан данас на стадиону Олимпико пред последњу утакмицу у каријери.  Тужан дан за све љубитеље фудбала, а посебно за присталице Роме које се данас опраштају од највећег играча у својој историји.

Фудбал 28.05.2017 | 23:45
Најљепша прича је завршена, али легенда траје заувијек!
Многи навијачи су у сузама поздравили Тотија, који завршава каријеру после 25 сезона које је провео у првом тиму Роме, јединог клуба за који је наступао.

Тоти је утакмицу против Ђеное пред пуним трибинама стадиона Олимпико у Риму, почео као резерва, а и сам је био у сузама када је сео на клупу.

Улазнице за утакмицу распродате су за мање од 24 сата, а очекује се да Тоти на терену проведе неколико последњих минута.

Тоти (40) није мноого играо ове сезоне, коју је обележио његов наводни сукоб са тренером Лучаном Спалетијем.

Тоти је најбољи стрелац и играч са највише утакмица у историји Роме, са којом није остварио запаженији успех, осим што је освојио шампионску титулу и два Купа Италије.

Све је почело 28. марта 1993. године, а завршава се данас 28. маја, који ће се у Риму довека звати „Дан Франческа Тотија“. Бајка је окончана, једна фудбалска ера је завршена, али легенда заправо тек сада почиње. Од сада па заувек причаће се о последњем великом капитену Роме, клубу који не би био толико велики да није имао Франческа Тотија.

Од тренутка када га је Вујадин Бошков против Бреше позвао да уђе у игру прошле су 24 године, тада је имао 16, а сада пуних 40 година. За то време одиграо је 785 утакмица у дресу Вучице и постигао 307 голова. Трофеји нису нешто што није сразмерно његовим квалитетима, али је успео да освоји један Скудето и попне се на кров света са Азурима 2006. године. Ипак, уместо трофеја и личних признања изабрао је да остане у клубу којем је био веран од првог до последњег дана. Чак и онда када је размишљао да прихвати понуду Флорентина Переза и заигра у чувеним Реаловим Галактикосима. Да је отишао освојио би Лигу шампиона и вероватно узео Златну лопту, овако остао је симбол свега онога што фудбал и јесте у својој суштини.

Рим је данас плакао. Када су се на терену појавили играчи Роме и Ђенове, са трибина је почела чувена песма „Постоји само један капитен“, играчи који су се нашли у стартним поставама два тима пали су у други план, а сви су погледали ка клупи за резервне играче, где је био један од највећих играча у историји ове игре. Тоти није могао да одоли, отрчао је пред Ромин југ и отпоздравио уплаканој публици, која је са пуно емоција певала свом вечном идолу. Тамо је била кореографија са поруком "Тоти је Рома".

Оно што је боло очи у тим тренуцима био је маркер који је Тоти носио на себи. Лучано Спалети је остао доследан својим принципима и у опроштајној утакмици је оставио на клупи најбољег играча којег је водио и којег ће икада водити, јер по његовом мишљењу са њим у тиму не може да обезбеди директан пласман у Лигу шампиона. У сваком случају, Спалети ће остати уписан као једини тренер у историји Роме који је на прилично неславан начин покушао у други план да гурне Принца Рима, па ће његово име само пролетети кроз историју клуба из Вечног града.

А Тотију ће аплаудирати где год се буде појавио, баш као што данас то чини читав свет.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар