Najljepša priča je završena, ali legenda traje zauvijek!

Ovacije za 'Princa' i naravno suze! Kapiten fudbalskog kluba Roma Frančesko Toti ovacijama je dočekan danas na stadionu Olimpiko pred poslednju utakmicu u karijeri.  Tužan dan za sve ljubitelje fudbala, a posebno za pristalice Rome koje se danas opraštaju od najvećeg igrača u svojoj istoriji.

Fudbal 28.05.2017 | 23:45
Najljepša priča je završena, ali legenda traje zauvijek!
Mnogi navijači su u suzama pozdravili Totija, koji završava karijeru posle 25 sezona koje je proveo u prvom timu Rome, jedinog kluba za koji je nastupao.

Toti je utakmicu protiv Đenoe pred punim tribinama stadiona Olimpiko u Rimu, počeo kao rezerva, a i sam je bio u suzama kada je seo na klupu.

Ulaznice za utakmicu rasprodate su za manje od 24 sata, a očekuje se da Toti na terenu provede nekoliko poslednjih minuta.

Toti (40) nije mnoogo igrao ove sezone, koju je obeležio njegov navodni sukob sa trenerom Lučanom Spaletijem.

Toti je najbolji strelac i igrač sa najviše utakmica u istoriji Rome, sa kojom nije ostvario zapaženiji uspeh, osim što je osvojio šampionsku titulu i dva Kupa Italije.

Sve je počelo 28. marta 1993. godine, a završava se danas 28. maja, koji će se u Rimu doveka zvati „Dan Frančeska Totija“. Bajka je okončana, jedna fudbalska era je završena, ali legenda zapravo tek sada počinje. Od sada pa zauvek pričaće se o poslednjem velikom kapitenu Rome, klubu koji ne bi bio toliko veliki da nije imao Frančeska Totija.

Od trenutka kada ga je Vujadin Boškov protiv Breše pozvao da uđe u igru prošle su 24 godine, tada je imao 16, a sada punih 40 godina. Za to vreme odigrao je 785 utakmica u dresu Vučice i postigao 307 golova. Trofeji nisu nešto što nije srazmerno njegovim kvalitetima, ali je uspeo da osvoji jedan Skudeto i popne se na krov sveta sa Azurima 2006. godine. Ipak, umesto trofeja i ličnih priznanja izabrao je da ostane u klubu kojem je bio veran od prvog do poslednjeg dana. Čak i onda kada je razmišljao da prihvati ponudu Florentina Pereza i zaigra u čuvenim Realovim Galaktikosima. Da je otišao osvojio bi Ligu šampiona i verovatno uzeo Zlatnu loptu, ovako ostao je simbol svega onoga što fudbal i jeste u svojoj suštini.

Rim je danas plakao. Kada su se na terenu pojavili igrači Rome i Đenove, sa tribina je počela čuvena pesma „Postoji samo jedan kapiten“, igrači koji su se našli u startnim postavama dva tima pali su u drugi plan, a svi su pogledali ka klupi za rezervne igrače, gde je bio jedan od najvećih igrača u istoriji ove igre. Toti nije mogao da odoli, otrčao je pred Romin jug i otpozdravio uplakanoj publici, koja je sa puno emocija pevala svom večnom idolu. Tamo je bila koreografija sa porukom "Toti je Roma".

Ono što je bolo oči u tim trenucima bio je marker koji je Toti nosio na sebi. Lučano Spaleti je ostao dosledan svojim principima i u oproštajnoj utakmici je ostavio na klupi najboljeg igrača kojeg je vodio i kojeg će ikada voditi, jer po njegovom mišljenju sa njim u timu ne može da obezbedi direktan plasman u Ligu šampiona. U svakom slučaju, Spaleti će ostati upisan kao jedini trener u istoriji Rome koji je na prilično neslavan način pokušao u drugi plan da gurne Princa Rima, pa će njegovo ime samo proleteti kroz istoriju kluba iz Večnog grada.

A Totiju će aplaudirati gde god se bude pojavio, baš kao što danas to čini čitav svet.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar