Неђо Берић први "лажов" у Српцу

Удружење србачких лажова протеклог викенда обиљежило је велики јубилеј - 70 година свог постојања. Јубиларно окупљање и дружење одржано је у Ситнешима, гдје је око педесетак чланова присуствовало свечаној скупштини и уобичајеном такмичењу за избор лажова године.

Република Српска 28.05.2017 | 20:57
Неђо Берић први "лажов" у Српцу
У конкуренцији девет такмичара, титула „најлажова“ за ову годину припала је Неђи Берићу из Српца, који је испричао причу „Борба против државе“. Неђо је, каже, био сиромашан и као младић имао стару и поцијепану одјећу, што је био разлог за неуспјех код девојака. Зато је стару робу - панталоне, капут, кошуљу и ципеле засадио у земљу као биљке и, након темељног залијевања, никла је нова одјећа, све по мјери. Обукао се лијепо и одмах навалише дјевојке.

Оженио се, дошла дјеца, а притисла немаштина. Кад је никла одјећа, вели, никнуће и паре, па у земљу засади „хиљадарку“. Из земље се појавило дрво, а на њему новчанице. Удари суша и новчанице остадоше мале, а оне при земљи опадоше. Чекајући да порасту, удари девалвација и новац постаде безвриједан.



“Уступим комшији да обере новчанице, што овај уради. Као добар комшија, донесе двије кутије цигарета и вели ево једна теби, а једна мени; више нисам могао купити за оне паре. Попуши бар једну."

„Хвала комшија, узми све себи, ја сам попушио“, заврши причу Неђо Берић.

Другопласирани лажов Раде Ракић испричао је како су му пчеле однијеле рамове из кошница на багрем гдје су сакупљале храну, а онда их вратиле у кошнице чиме су уштедјеле на времену.

Миши Стојићу је припало треће мјесто за причу о производњи кукуруза. У сјетви је користио, каже, кинеско сјеме кукуруза „Ћин-ћин“: "Посије 1. априла, а он ниче и затекнем зелењак од 52 реда и 62 центиметра. Ако овако настави, не знам шта ћу са приносим“, каже Стојић.

Члан Удружења Милош Љубојевић подсјетио је присутне чланове и госте да је ово удружење лажова под називом „Андрповци“ настало још 1947. године у ковачници Милоша Кркајлића на иницијативу Јове Андрића и Боре Кресојевића из Српца. Постајало је све бројније, а да би избјегли „подругљиво“ име „Хандрповци“, на приједлог јединог србачког шофера у то вријеме Богдана Билановића и његовог колеге Јове Ковачевића, 1974. године названо је Друштво лажова са сједиштем у Ситнешима недалеко Српца.

Тек 2009. године, захваљујући браћи Бори и Јефти Усорцу, и правно је озваничено као Удружење лажова Ситнеши-Србац. Функцију предсједника удружења најдуже је обављао Владо Ракић, познатији по надимку „Папак“, који је са својих 88 година по жељи чланства постављен за доживотног предсједника.

Он је изразио жаљење што је сваке године све мање чланова, а млади се слабо укључују да наставе традицију. Тако је само од прошлог окупљања умрло 20 чланова којима је минутом ћутања одато поштовање.



Србачким „лажовима“ јубилеј су уљепшали чланови Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ са сплетом народних игара и пјесама. Дружење је настављено у свечаној атмосфери и весељу уз богат ручак, пиће и музику. Домаћин је био Вид Бабић, секретар удружења и прошлогодишњи „лажов“.

(БН телевизија/ С. К.)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драгојло

28.05.2017 19:49

Ја сам стварно мислио да це РТРС ове године убедљиво победити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

28.05.2017 20:35

Није то тако лако, јака је конкуренција у РС-у.

Name

Ре

28.05.2017 22:47

Ипак су сви скупа ситни и малени кад се ради о лазима Јер Додик Милокрад је див за њих.

Name

Угљевик

28.05.2017 21:13

То нам најбоље иде од руке,по томе смо познати кроз целу нашу историју лаж,лаж и само лаж свака нам част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има

29.05.2017 04:28

Поред РТРС и других за такмичење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поцасни предсједник

29.05.2017 04:40

Посто највеци лазови као Слоба, Радован и остали нису могли надтупити, барем да је досао Додо, Босиц, иваниц, побједили би сигурно. Како оно реце Добрица Цосиц, нама је то у генима

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

29.05.2017 06:42

Предлазем да се именовано удрузење пререгиструје у политицку партију и кандидује на сљедецим изборима. Сигурно це одусевити многе градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

30.05.2017 12:32

РЕ, ПА ИМА ТО УДРУЖЕЊЕ, ЗОВЕ СЕ СНСД. ТАКВУ МАНИФЕСТАЦИЈУ И МОГУ ОРГАНИЗОВАТИ У СРПЦУ И ЛИЈЕВЧЕ ПОЉУ ГДЈЕ СУ ВИЈЕКОВИМА НАЈВЕЋИ ЛАЖОВИ, ПА ОНИ ПРЕ РАТА НИСУ МОГЛИ БИТИ НИ СВЈЕДОЦИ НА СУДУ, ПОГЛЕДАЈТЕ САМО ПОЛИТИЧАРЕ ИЗ ТИХ КРАЈЕВА, СВИ БИ МОГЛИ УЧЕСТВОВАТИ НА ТАКМИЧЕЊУ

Name

карамба

29.05.2017 06:53

Сад це 2018 дрзавно првенство у лагању иду избори,засто објављујете ове аматере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор у предузетје

29.05.2017 07:33

Лако је побјеђивати када се Вучић и Додик нису стигли (од силних обавеза) пријавити на вријеме. Ја лично мислим да су требали Тому Диплому прогласити побједником у одсуству, за његову сликовницу "Уједињење тродијелног ентитета са Србијом преко Вибера".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац,Дарко

29.05.2017 19:54

Ово су поштени људи који сами сносе трошкове свог дружења и своје феште. Свако поређење њих и свих актуелних политичара у БиХ је погрешно,јер ови људи ову манифестацију нису организовали због било које политике и било којег политичара , већ због себе, доброг дружења и забаве. Пуна подршка Србачким лажовима, они су барем искрени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

30.05.2017 12:34

РЕ, ХАХА, КАКВЕ ГЛУПОСТИ, ТО САМО ВАМА МОЖЕ ПАСТИ НА ПАМЕТ ЈЕР ВАМ ЈЕ ТО У ГЕНИМА