Ко ће стати на црту Мишићевој?

Након 12 година, позиција председнице водећег синдиката у Републици Српској први пут се озбиљно доводи у питање, а шпекулише се да кампању против Мишићеве „гура“ СНСД.

Република Српска 28.05.2017 | 17:54
Ко ће стати на црту Мишићевој?
Томислав Врховац, Божо Марић, Горан Савановић, Данко Ружичић, Тане Пеулић, Владо Павловић... сви ови синдикални лидери спомињани као могући противкандидати Ранки Мишић, јединој која се до сада јавно изјаснила да ће прихватити кандидатуру за преседницу Савеза синдиката Републике Српске.

Ако би била изабрана, Мишићевој би то био четврти узастопни мандат.

Испоставило се, међутим, да је су имена изазивача углавном плод шпекулација. Томислав Врховац, дојучерашњи председник Синдиката управе РС, који је уочи 1. маја узбуркао јавност „отказивањем поверења“ Ранки Мишић, иде у пензију, а за његовог наследника изабран је Божо Марић из Добоја, близак СНСД-у.



Ни Марић ни Врховац не споре да се залажу за смену Ранке Мишић, али тврде да Марић неће бити изазивач, како се навелико шпекулисало.

''Крајње је време да након 12 година на челу СС РС буде синдикалац из реалног сектора. Треба нам јак харизматичан лидер, а таквих има и међу садашњим лидерима гранских синдиката'', каже Врховац.

Као фото робот „јаког и харизматичног лидера из реалног сектора“ многи виде председника Синдиката текстилаца и обућара РС, Данка Ружичића. Ружичић, који је дугогодишњи блиски сарадник Ранке Мишић, али и њен опонент, када је у питању процес доношења новог Закона о раду РС, тврди да њега „нити је ко кандидовао, нити он о таквој могућности размишља“.

''Рано је причати о томе. Нису завршени ни избори у гранским синдикатима, а што се тиче Савеза, нити има кандидата, нити кампање. Све је то мало медијски надувано'', каже Ружичић.

Чињеница је, међутим, да је пет гранских синдимата, међу којима су управа, полиција, телеком, трговина и Ружичићев синдикат текстилаца, било против става Ранке Мишић да о новом закону о раду, не треба преговарати, јер је доношење таквог закона неприхватљиво.

''Из тога је изведена читава прича о наводном другом фронту у Савезу синдиката, али такав фронт не постоји'', тврди Ружичић и позива лидере гранских синдиката да пре Конгреса, седну за сто и о свему се договоре као озбиљни синдикалци, а не да разговарају преко медија.

Конгрес СС РС заказан је за 4. јули, у чему старији синдикалци виде посебну симболику, јер је тај датум у бившој СФРЈ слављен као Дан борца.

Више синдикалних лидера је за „ЕуроБлиц“ потврдило да ће „бити борбе на Дан борца“, не само у Дому синдиката, него и у водећим политичким странкама, које су итекако заинтересоване за изборе у СС РС.

Да је страначка политика умешала прсте у синдикална посла недавно је потврдила и актуелна председница Ранка Мишић.

''Јако пуно синдикалаца је било на листама за локлане изборе од Српца до Требиња и било би наивно мислити да је то случајно'', рекла је Мишићева, не прицизиравши на кога се та примедба односи.

Синдикалци и СНСД

На прошлим изборима председник Синдиката трговине и туризма Републике Српске Горан Савановић је био кандидат СНСД за одборника у Српцу, а Божу Марића, новоизабраног челника Синдиката управе, медији су прозивали да је „водио кампању за кандидата СНСД за градоначелника Добоја, Милорада Живковића“.

Марић тврди да то није тачно и да га за Живковића везује само дугогодишње пријатељство. Савановић каже да у његовој кандидатури „нема никаквог сукоба интереса“.

''Што се тиче прича о партијама и синдикату, неки причају да СДС подржава Ранку Мишић, а СНСД је руши, неки тврде супротно. Прича има свакавих и не завређују коментар'', каже Савановић.

Извор: Блиц

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Перло

28.05.2017 16:11

Све го преварант

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПЕРЛО

28.05.2017 17:43

ОВА МИСИЦКА ЈЕ ДРЗАВНА КУГА МАЛО ТАМО А МАЛО ВАМО И СВЕ ЛИЈЕПО УПАКОВАНО ЛАЈЕ НА ВЛАСТ ПО ПОТРЕБИ А ОНДА ОПЛЕТЕ ПО ВЛАСТИ КАО СТИЦЕНИК РАДНИКА О ДРЗАВО

Name

Милан

28.05.2017 18:07

Сваки дан њу возац цека са упаљеним аутом испред пицерије код Брке гдје она од два сата са својим послусницима испија каве. 12 година И тебе је доста

Name

Ух, хух

28.05.2017 16:45

Није ваљда да ће се након 12 година у фотељи, без икаквог учинка, поново кандидовати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

28.05.2017 17:44

Једна од кљуцних ствари за опстанак резима је контрола синдиката. Ранка Мисиц ту улогу изврсно обавља и нема сумње да це остати на целу синдиката.

Name

јосавка

28.05.2017 17:00

Сјецам се студентских протеста у БЛ прије пар година,мало се побуне и легну паре водјама и ником ниста.Мисицка нека казе која права је радника заститила до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

28.05.2017 17:06

Закон о раду усвојен.Законом смањена радницка права.Минули рад смањен на 0.3 посто без икавих проблема.Рад на црно цвијета.Радници сиром Републике раде по 12 сати на дан и суботом и недељом без годисњег одмора.Не уплацују се доприноси цак и у појединим јавним установама.У просвјети,полицији,јавној управи не исплацује се превоз,отпремнине и права из колективних уговора.У здравству радницима зависно од установе до установе плате касне исплацују се на рате и без доприноса.А нигдје се не цује глас синдиката нити осуда,а на страјк и не помисљају.Када све ово се сагледа додје се до закљуцка да или зивимо добро као у њемацкој или да синдикални лидери раде у интересу власти и послодаваца.С тога Ранка одступи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Алф

28.05.2017 17:24

Тако је. Жена је режимски човјек, брига је за раднике. Иначе, њено поновно именовање је готова ствар, јер је већ излобирала гласове. Дакле, ето нама друга Тита. Упс, Ранка мишић. ФУЈ! Е, зато нити сам, нити ћу икада бити члан синдиката !

Name

ап

28.05.2017 17:43

Која је то борба за фотељу,невјероватно Јадни радници са овим људима.Ко год да дође утврђиваће пазар за свој дзеп а све у име права радника а радници и даље њих бирају да их заступају и тако у круг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолпаз

28.05.2017 18:16

Ваљала се по скупстинској сали умјесто да је позвала раднике на протесте до конацне побједе. Резим јој за услугу купио нови бунду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојадин

28.05.2017 18:56

Што си толико пакостан и злонамјеран, прави јолпаз. Па позвала је раднике, али радницима је љепше у кући, кафани, поред Тв-а. Жао ми те, можда ти неко може помоћи.

Name

Анте

28.05.2017 18:34

Да ја нуди смјестај храну и пензија је добра

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

28.05.2017 19:06

Мислим даје Александар Томић човјек који сигурно долази у синдикалне воде. Он ће бити нови предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

28.05.2017 19:09

Ко год да додје умјесто ове, ниста се промјенити неце јер це тај и даље да прима плату са будзета, а пас не гризе руку која га храни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЦАНИН

28.05.2017 19:18

ПА МАРИЦ ЈЕ ПРЕВАРА ВЕЦ ДУЗЕ ВРИЈЕМЕ. ЗАПОСЛИО ГА ЈЕ КАДАР СНСД . САДА РАДИ И СВЕ ЦИСТИ ДА СЕ ИЗБОРИ НА ФУНКЦИЈУ И ДА НАСТАВИ СВОЈЕ ПОЛИТИЦКО ДЈЕЛОВАЊЕ. КАО КАДАР СНСД ОБАВЉАО ЗНАЦАЈНЕ ФУНКЦИЈЕ У РЕГИЈИ ДОБОЈ КАДА СУ БИЛЕ ПОПЛАВЕ. ВОЈНИК ПАРТИЈЕ И КАРИЈЕРИСТА НЕПИСМЕНИ СА ДНА КАЦЕ. РАДИ СВОГА ИНТЕРЕСА ОДМАХ СЕ УСПРОТИВИО ВРХОВЦУ КОЈИ МУ ЈЕ ПОМОГАО ДА СЕ ПРОБИЈЕ НЕЗАКОНИТО У ФОНДУ ЗДРАВСТВА РС.... БРУКА И ДНО КАЦЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОНД ЗДРАВСТВА РС

28.05.2017 19:28

БОЗО МАРИЦ ПАРТИСКИ ВОЈНИК .. ПРЕВАРОМ УСАО У ФОНД , ПРЕВАРОМ УСАО У РУКОВОДСТВО СИНДИКАТА И ИДЕ ДАЉЕ..... ПРОПАСТ ЗИВА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чечава

28.05.2017 20:10

Кажу да је омастио брке за вријеме поплава. Кажу да су му спремили цаку и да ће се провести као бос по трњу, ваљда имају некакве доказе о криминалу. Ко зна. Нешто ми дође да им вјерујем. Јер чим се прича

Name

Чивчије

29.05.2017 14:43

Ма Божо ће на Туњице.

Name

БОБА

28.05.2017 19:58

ГЛУПИ НАРОДЕ ИМАТЕ ЛИ МОЗАК.МОТКУ И СВЕ У ПРОШЛОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

29.05.2017 04:15

Мисицка је имала Слог , али ни то нине довољно да се поклони публици и напусти представу ...фотеља , 5к сома плата и љепе везе с власцу су ипак прејак хероин за пајаца прве класе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ж. П.

29.05.2017 08:21

Да Ранка је крива што је организовала штрајк против закона о раду у Бања Луци а ви (радници) нисте смели да се појавите на истом јер сте обукли дресове политичких партија па недај боже могу Вас видети Ваше политичке вође и боље је остати код куће или за први мај да роштиљате, а Ранка са шачицом радника нека се избори сама, а ако се не избори крива је. Крива је због Вас што нисте смели или хтјели изаћи на улице Бања луке, а да нас је било више тај дан...???. Мислим да је боља од свих предложених кандидата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хан Пијесак

29.05.2017 12:58

Секул и нико више!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

29.05.2017 13:06

Слажем се, Секул је заиста добро поткован!

Name

ре Милош

29.05.2017 13:58

Није Секула поткован, коњи се поткивају!!!!!!!!!!!!!!!