Ko će stati na crtu Mišićevoj?

Nakon 12 godina, pozicija predsednice vodećeg sindikata u Republici Srpskoj prvi put se ozbiljno dovodi u pitanje, a špekuliše se da kampanju protiv Mišićeve „gura“ SNSD.

Republika Srpska 28.05.2017 | 17:54
Ko će stati na crtu Mišićevoj?
Tomislav Vrhovac, Božo Marić, Goran Savanović, Danko Ružičić, Tane Peulić, Vlado Pavlović... svi ovi sindikalni lideri spominjani kao mogući protivkandidati Ranki Mišić, jedinoj koja se do sada javno izjasnila da će prihvatiti kandidaturu za presednicu Saveza sindikata Republike Srpske.

Ako bi bila izabrana, Mišićevoj bi to bio četvrti uzastopni mandat.

Ispostavilo se, međutim, da je su imena izazivača uglavnom plod špekulacija. Tomislav Vrhovac, dojučerašnji predsednik Sindikata uprave RS, koji je uoči 1. maja uzburkao javnost „otkazivanjem poverenja“ Ranki Mišić, ide u penziju, a za njegovog naslednika izabran je Božo Marić iz Doboja, blizak SNSD-u.



Ni Marić ni Vrhovac ne spore da se zalažu za smenu Ranke Mišić, ali tvrde da Marić neće biti izazivač, kako se naveliko špekulisalo.

''Krajnje je vreme da nakon 12 godina na čelu SS RS bude sindikalac iz realnog sektora. Treba nam jak harizmatičan lider, a takvih ima i među sadašnjim liderima granskih sindikata'', kaže Vrhovac.

Kao foto robot „jakog i harizmatičnog lidera iz realnog sektora“ mnogi vide predsednika Sindikata tekstilaca i obućara RS, Danka Ružičića. Ružičić, koji je dugogodišnji bliski saradnik Ranke Mišić, ali i njen oponent, kada je u pitanju proces donošenja novog Zakona o radu RS, tvrdi da njega „niti je ko kandidovao, niti on o takvoj mogućnosti razmišlja“.

''Rano je pričati o tome. Nisu završeni ni izbori u granskim sindikatima, a što se tiče Saveza, niti ima kandidata, niti kampanje. Sve je to malo medijski naduvano'', kaže Ružičić.

Činjenica je, međutim, da je pet granskih sindimata, među kojima su uprava, policija, telekom, trgovina i Ružičićev sindikat tekstilaca, bilo protiv stava Ranke Mišić da o novom zakonu o radu, ne treba pregovarati, jer je donošenje takvog zakona neprihvatljivo.

''Iz toga je izvedena čitava priča o navodnom drugom frontu u Savezu sindikata, ali takav front ne postoji'', tvrdi Ružičić i poziva lidere granskih sindikata da pre Kongresa, sednu za sto i o svemu se dogovore kao ozbiljni sindikalci, a ne da razgovaraju preko medija.

Kongres SS RS zakazan je za 4. juli, u čemu stariji sindikalci vide posebnu simboliku, jer je taj datum u bivšoj SFRJ slavljen kao Dan borca.

Više sindikalnih lidera je za „EuroBlic“ potvrdilo da će „biti borbe na Dan borca“, ne samo u Domu sindikata, nego i u vodećim političkim strankama, koje su itekako zainteresovane za izbore u SS RS.

Da je stranačka politika umešala prste u sindikalna posla nedavno je potvrdila i aktuelna predsednica Ranka Mišić.

''Jako puno sindikalaca je bilo na listama za loklane izbore od Srpca do Trebinja i bilo bi naivno misliti da je to slučajno'', rekla je Mišićeva, ne priciziravši na koga se ta primedba odnosi.

Sindikalci i SNSD

Na prošlim izborima predsednik Sindikata trgovine i turizma Republike Srpske Goran Savanović je bio kandidat SNSD za odbornika u Srpcu, a Božu Marića, novoizabranog čelnika Sindikata uprave, mediji su prozivali da je „vodio kampanju za kandidata SNSD za gradonačelnika Doboja, Milorada Živkovića“.

Marić tvrdi da to nije tačno i da ga za Živkovića vezuje samo dugogodišnje prijateljstvo. Savanović kaže da u njegovoj kandidaturi „nema nikakvog sukoba interesa“.

''Što se tiče priča o partijama i sindikatu, neki pričaju da SDS podržava Ranku Mišić, a SNSD je ruši, neki tvrde suprotno. Priča ima svakavih i ne zavređuju komentar'', kaže Savanović.

Izvor: Blic

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Perlo

28.05.2017 16:11

Sve go prevarant

ODGOVORITE
Name

re PERLO

28.05.2017 17:43

OVA MISICKA JE DRZAVNA KUGA MALO TAMO A MALO VAMO I SVE LIJEPO UPAKOVANO LAJE NA VLAST PO POTREBI A ONDA OPLETE PO VLASTI KAO STICENIK RADNIKA O DRZAVO

Name

Milan

28.05.2017 18:07

Svaki dan nju vozac ceka sa upaljenim autom ispred picerije kod Brke gdje ona od dva sata sa svojim poslusnicima ispija kave. 12 godina I tebe je dosta

Name

Uh, huh

28.05.2017 16:45

Nije valjda da će se nakon 12 godina u fotelji, bez ikakvog učinka, ponovo kandidovati?

ODGOVORITE
Name

Milija

28.05.2017 17:44

Jedna od kljucnih stvari za opstanak rezima je kontrola sindikata. Ranka Misic tu ulogu izvrsno obavlja i nema sumnje da ce ostati na celu sindikata.

Name

josavka

28.05.2017 17:00

Sjecam se studentskih protesta u BL prije par godina,malo se pobune i legnu pare vodjama i nikom nista.Misicka neka kaze koja prava je radnika zastitila do sad.

ODGOVORITE
Name

Alf

28.05.2017 17:06

Zakon o radu usvojen.Zakonom smanjena radnicka prava.Minuli rad smanjen na 0.3 posto bez ikavih problema.Rad na crno cvijeta.Radnici sirom Republike rade po 12 sati na dan i subotom i nedeljom bez godisnjeg odmora.Ne uplacuju se doprinosi cak i u pojedinim javnim ustanovama.U prosvjeti,policiji,javnoj upravi ne isplacuje se prevoz,otpremnine i prava iz kolektivnih ugovora.U zdravstvu radnicima zavisno od ustanove do ustanove plate kasne isplacuju se na rate i bez doprinosa.A nigdje se ne cuje glas sindikata niti osuda,a na strajk i ne pomisljaju.Kada sve ovo se sagleda dodje se do zakljucka da ili zivimo dobro kao u njemackoj ili da sindikalni lideri rade u interesu vlasti i poslodavaca.S toga Ranka odstupi.

ODGOVORITE
Name

re Alf

28.05.2017 17:24

Tako je. Žena je režimski čovjek, briga je za radnike. Inače, njeno ponovno imenovanje je gotova stvar, jer je već izlobirala glasove. Dakle, eto nama druga Tita. Ups, Ranka mišić. FUJ! E, zato niti sam, niti ću ikada biti član sindikata !

Name

ap

28.05.2017 17:43

Koja je to borba za fotelju,nevjerovatno Jadni radnici sa ovim ljudima.Ko god da dođe utvrđivaće pazar za svoj dzep a sve u ime prava radnika a radnici i dalje njih biraju da ih zastupaju i tako u krug

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

28.05.2017 18:16

Valjala se po skupstinskoj sali umjesto da je pozvala radnike na proteste do konacne pobjede. Rezim joj za uslugu kupio novi bundu.

ODGOVORITE
Name

Stojadin

28.05.2017 18:56

Što si toliko pakostan i zlonamjeran, pravi jolpaz. Pa pozvala je radnike, ali radnicima je ljepše u kući, kafani, pored Tv-a. Žao mi te, možda ti neko može pomoći.

Name

Ante

28.05.2017 18:34

Da ja nudi smjestaj hranu i penzija je dobra

ODGOVORITE
Name

radnik

28.05.2017 19:06

Mislim daje Aleksandar Tomić čovjek koji sigurno dolazi u sindikalne vode. On će biti novi predsjednik.

ODGOVORITE
Name

Ss

28.05.2017 19:09

Ko god da dodje umjesto ove, nista se promjeniti nece jer ce taj i dalje da prima platu sa budzeta, a pas ne grize ruku koja ga hrani.

ODGOVORITE
Name

BANJALUCANIN

28.05.2017 19:18

PA MARIC JE PREVARA VEC DUZE VRIJEME. ZAPOSLIO GA JE KADAR SNSD . SADA RADI I SVE CISTI DA SE IZBORI NA FUNKCIJU I DA NASTAVI SVOJE POLITICKO DJELOVANJE. KAO KADAR SNSD OBAVLJAO ZNACAJNE FUNKCIJE U REGIJI DOBOJ KADA SU BILE POPLAVE. VOJNIK PARTIJE I KARIJERISTA NEPISMENI SA DNA KACE. RADI SVOGA INTERESA ODMAH SE USPROTIVIO VRHOVCU KOJI MU JE POMOGAO DA SE PROBIJE NEZAKONITO U FONDU ZDRAVSTVA RS.... BRUKA I DNO KACE....

ODGOVORITE
Name

FOND ZDRAVSTVA RS

28.05.2017 19:28

BOZO MARIC PARTISKI VOJNIK .. PREVAROM USAO U FOND , PREVAROM USAO U RUKOVODSTVO SINDIKATA I IDE DALJE..... PROPAST ZIVA....

ODGOVORITE
Name

Čečava

28.05.2017 20:10

Kažu da je omastio brke za vrijeme poplava. Kažu da su mu spremili caku i da će se provesti kao bos po trnju, valjda imaju nekakve dokaze o kriminalu. Ko zna. Nešto mi dođe da im vjerujem. Jer čim se priča

Name

Čivčije

29.05.2017 14:43

Ma Božo će na Tunjice.

Name

BOBA

28.05.2017 19:58

GLUPI NARODE IMATE LI MOZAK.MOTKU I SVE U PROŠLOST.

ODGOVORITE
Name

Maki

29.05.2017 04:15

Misicka je imala Slog , ali ni to nine dovoljno da se pokloni publici i napusti predstavu ...fotelja , 5k soma plata i ljepe veze s vlascu su ipak prejak heroin za pajaca prve klase .

ODGOVORITE
Name

Ž. P.

29.05.2017 08:21

Da Ranka je kriva što je organizovala štrajk protiv zakona o radu u Banja Luci a vi (radnici) niste smeli da se pojavite na istom jer ste obukli dresove političkih partija pa nedaj bože mogu Vas videti Vaše političke vođe i bolje je ostati kod kuće ili za prvi maj da roštiljate, a Ranka sa šačicom radnika neka se izbori sama, a ako se ne izbori kriva je. Kriva je zbog Vas što niste smeli ili htjeli izaći na ulice Banja luke, a da nas je bilo više taj dan...???. Mislim da je bolja od svih predloženih kandidata.

ODGOVORITE
Name

Han Pijesak

29.05.2017 12:58

Sekul i niko više!!!

ODGOVORITE
Name

Miloš

29.05.2017 13:06

Slažem se, Sekul je zaista dobro potkovan!

Name

re Miloš

29.05.2017 13:58

Nije Sekula potkovan, konji se potkivaju!!!!!!!!!!!!!!!