Самит Г-7: Нема договора о клими

Амерички предсједник Доналд Трамп је на самиту Групе Г7 у Таормини на Сицилији, под притиском савезника, подржао борбу против протекционизма али је одбио да прихвати споразум о глобалној борби против климатских промјена.

Свијет 27.05.2017 | 17:23
Самит Г-7: Нема договора о клими
На самиту су по неколико питања вођење дискусије између Трампа и лидера Њемачке, Француске, Британије, Италије, Канаде и Јапана.

Трамп, који је раније глобално отопљење називао преваром, навео је да ће током наредне седмице донијети одлуку о томе да ли ће подржати Споразум из Париза из 2015. године о смањењу штетних гасова.

“Цјелокупна дискусија о клими била је веома тешка, ако не и веома разочарајавућа. Нема индикација да ли ће САД остати или се повући из Споразума из Париза”, рекла је њемачки канцелар Ангела Меркел новинарима.

Међутим, аналитичари истичу да је међу окупљенима наступило олакшање јер се Трамп сагласио са текстом комуникеа са самита и у којем се најављује борба против протекционизма и поштовање система међународне трговине.

Комунике са самита садржи само шест страна, што је кратко у односу на прошлу годину када је био дуг 32 странице. Мањи комунике тражиле су дипломате јер наводе да лидери желе да буде једноставнији како би допрли до шире јавности.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар