Samit G-7: Nema dogovora o klimi

Američki predsjednik Donald Tramp je na samitu Grupe G7 u Taormini na Siciliji, pod pritiskom saveznika, podržao borbu protiv protekcionizma ali je odbio da prihvati sporazum o globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Svijet 27.05.2017 | 17:23
Samit G-7: Nema dogovora o klimi
Na samitu su po nekoliko pitanja vođenje diskusije između Trampa i lidera NJemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Tramp, koji je ranije globalno otopljenje nazivao prevarom, naveo je da će tokom naredne sedmice donijeti odluku o tome da li će podržati Sporazum iz Pariza iz 2015. godine o smanjenju štetnih gasova.

“Cjelokupna diskusija o klimi bila je veoma teška, ako ne i veoma razočarajavuća. Nema indikacija da li će SAD ostati ili se povući iz Sporazuma iz Pariza”, rekla je njemački kancelar Angela Merkel novinarima.

Međutim, analitičari ističu da je među okupljenima nastupilo olakšanje jer se Tramp saglasio sa tekstom komunikea sa samita i u kojem se najavljuje borba protiv protekcionizma i poštovanje sistema međunarodne trgovine.

Komunike sa samita sadrži samo šest strana, što je kratko u odnosu na prošlu godinu kada je bio dug 32 stranice. Manji komunike tražile su diplomate jer navode da lideri žele da bude jednostavniji kako bi doprli do šire javnosti.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar