Умро Збигњев Бжежински

Утицајни амерички политиколог пољског порекла и бивши савјетник за националну безбједност Збигњев Бжежински умро је у 89. години живота.

Свијет 27.05.2017 | 09:37
Умро Збигњев Бжежински
Вијест о његовој смрти објавила је ноћас његова ћерка Мика Бжежински на друштвеним мрежама, преносе медији.

Бжежински је био савјетник за националну безбедност у администрацији америчког предсједника Џимија Картера од 1977. до 1981. године и савјетник предсједника Линдона Џонсона од 1966. до 1968, али је као експерт, члан различитих одбора и организација и професор на Универзитету Џонс Хопкинс остао активан и утицајан до краја живота.

Познат је и по охрабривању дисидената из Источне Европе и подстицању борбе за људска права у вријеме Хладног рата. У скорије вријеме учествовао је у привлачењу бивших совјетских република у НАТО, пренео је АП.

Важио је за заступника тврде линије у америчкој спољној политици, сматра се да је помогао рушењу економских баријера између Запада и Совјетског Савеза и Кине, у његово вријеме је потписан Споразум о ограничавању стратешког наоружања (САЛТ ИИ).

Помагао је Картеру да се носи са ситуацијом у време Иранске кризе и неуспјелог исхода талачке кризе.

Био је, такође, један од највећих заговореника проширења НАТО након што је Владимир Путин дошао на чело Русије и, како наводи АП, учествовао у процесу привлачења бивших совјетских република у НАТО.

Снажно је подржавао наоружавање авганистанских побуњеника у одговору на "инвазију совјетских снага" у Авганистану.

Помагао је Картеру да се носи са ситуацијом у вријеме Иранске кризе и неуспјелог исхода талачке кризе, као и да превазиђе велике разлике између египатских и израелских лидера Анвара ел Садата и Менахема Бегина што је довело до потписивања споразума из Камп Дејвида у септембру 1978.

Три мјесеца касније, нормализовани су и америчко-кинески односи, што је био највећи приоритет Бжежинског, наводи АП.

Није подржавао избор Доналда Трампа за предсједника САД, а његову спољну политику критиковао је као нејасну, пренео је АФП.

Стручњак за комунизам

Рођен је у Варшави 1928. године а образовао се у Канади и САД, а по политичком опредјељењу је био демократа.

Био је признати стручњак за комунизам када је привукао пажњу америчких политичара. Током 1960-их био је савјетник тадашњег америчког председника Џона Кенедија.

Бжежински се у време Картерове администрације често сукобљавао са колегама, међу којима је и са тадашњим државним секретром Сајрусом Венсом.

Бијелој кући разлике између Бжежинског и Венса задавале су "велику главобољу" збуњујући америчку јавност о политичком курсу Картерове администрације и подстичући пад повјерења да би Картер могао да задржи свој тим за спољну политику да ради у тандему.

Иранска талачка криза, која је почела 1979. године, постала је симбол неуспјеха и фрустрација Картерове администрације.

Бжежински, током раних месеци 1980-их, био је увјерен да преговори о ослобађању отетих Американци не воде никуд, те је уз подршку Пентагона, почео да врши притисак за спровођење војне акције.

Картер је, упркос примједбама Венса, пристао на "план са неизвјесним исходом" за спасавање талаца, али се операција завршила неуспјехом и оставком Венса, док је Картер изгубио на предсједничким изборима од Роналда Регана.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Студент

27.05.2017 07:53

Највећи русофоб на планети Земљи! Зао човек и геостратег сила зла. Не ипак не могу рећи ни Лака ти земља!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

27.05.2017 07:54

Нациста. Све зла сто је америка цинила према Русији и Југосалвији је потекло од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ће нам сад бити непријатељ

27.05.2017 22:01

Умро је Роцкефеллер а сад и Бжежински,нема их више,ћао... код нас ће пљачка бити настављена...сад морају наши пљачкаши измислити нове непријатеље...плате Дејану Лучићу да нађе нове завјеренике...дрипци потекли од нас,насе комшије,рођаци,пријатељи и познаници,СРБИ као ми обични људи,е они нас пљачкају и уништавају,они су наши џелати,наши и џелати наше економије... у поређењу са нашим политичарима,Бзезински,Рокефелер и "Масони,Ватикан,Билдерберг,комитет 300 " и све оне будалаштине о којима говори Дејан Лучић и луђаци као он су дјечије обданисте... ријешили смо се Збивањева и Роцкефеллера али нисмо својих лопова и криминалаца,нисмо никад ни покушали,кукавице,лаксе нападати оне који и не знају што ми причамо него се ријешити своје багре...

Name

Семберац

27.05.2017 08:01

Масала,називио се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тз70

27.05.2017 08:02

А нисте рекли да је био цлан тајних друстава,трилатералне комисије итд итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија Серифовиц

27.05.2017 10:05

Ево и Марију је потресла његова смрт хттп://еxyугославија.цом/туга-дому-марије-серифовиц-потресла-његова-смрт/

ОДГОВОРИТЕ