"Трамп шокира, Путин се радује"

Перформанс Доналда Трампа на шокантном самиту НАТО је велики ударац за Алијансу и шанса за победу Владимира Путина, пише агенција Франс прес.

Свијет 26.05.2017 | 21:53
"Трамп шокира, Путин се радује"
"Дали се гледа његово одгуривање премијера Црне Горе или "рат руковањима" са новим француским лидером, Трамп је створио хаос на месту које је требало да буде презентација дипломатије. Трамп није експлицитно подржао НАТО као гарант заједничке безбедности, уместо тога, тражио је новац од савезника", наводи се.

АФП пише да је све то што се догодило у Бриселу поптуни контраст од онога што је виђено на Блиском истоку, укључујући и посету Саудијској Арабији где су потписани велики споразуми, без иједне речи о проблемима са људским правима у тој држави.

Према речима Иана Лесера из немачког Маршаловог фонда, Трампово не изјашњавање по питању подршке Члану 5, који значи обавезу узајамног брањења, значајно је разочарало лидере НАТО.

"То је велики ударац за Алијансу. После називања НАТО "превазиђеним", Трамп је морао да каже оно што је сваки његов претходник још од Харина Трумана – "САД су посвећене Члану 5.", написао је бивши амбасадор САД у НАТО Иво Далдер.

Трамп је наводно рекао европским лидерима да су Немци веома, веома лоши због своје продаје аутомобила, британска премијерка Тереза Меј је наметнула тему цурења обавештајних података кроз америчке медије, а већини осталих саговорника Трамп је тражио огромну количину новца, за плаћање НАТО.

"Трапова реторика шаље поруку Русији и остатку света да је амерички гарант сигурности Европе нестабилан", рекао је експерт за спољну политику Јан Техау.

На другој страни, стручњак из Бруклинског института Томас Рајт истиче да ће Путин бити одушевљен Трамповим одбијањем да подржи Члан 5.

"Питање дана је, шта се дешава на планети Земљи? Да ли је Трамп ставио свој лични вето? Или његови саветници? Или то није истина?", упитао је Рајт.

Свеукупно, док је истицао да је у Ријаду провео "сјајно време", потписавши мултимилионски договор о продаји оружја, у Европи је ушао у сукоб са старим америчким савезницима

Како било, Европа "није ништа паметнија" после Трамповог првог доласка на њену територију у функцији председника САД. Напротив, збуњеност је на највишем могућем нивоу.

Извор: АФП

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

радмило

26.05.2017 20:00

Писете глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.05.2017 20:23

Назалост,нијесу то глупости....!! Вец су се поцеле вијорити Албанске заставе на православним црквама у Црној Гори.

Name

Др

26.05.2017 20:27

Никако их неподрзаје послао тенкове, ракетне ститове, војску ваљда да их застраси хахахахаха

Name

ти

26.05.2017 20:27

ИДИ ОВЦАМА НЕВИДИС ДАЉЕ ОД СВОГ СЕЛА !!

Name

Са

26.05.2017 20:48

Америка це се брзо ријесити ове сенилне будале. До сада му није ниста просло, тако да ни НАТО не зависи од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ нато

26.05.2017 22:53

Новац це и довести до распада нато пакта, дај Бозе да се деси ускоро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2017 06:04

Недај Бозе да се НАТО распадне тек би онда настали проблеми и диктатори испливали на поврсину а има их свуда,подји само од нас па према истоку па цес видјети и ста све то мозе донијети? Недај Бозе никоме.

Name

борац

27.05.2017 04:22

Превисе се брзо радујемо типицно наса мана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ус

27.05.2017 06:10

Човјек је бизнисман и гледа паре док ови имају корист од америке јер их као она брани за пар милиона мјесечно а касније ни то не дају.

ОДГОВОРИТЕ