"Tramp šokira, Putin se raduje"

Performans Donalda Trampa na šokantnom samitu NATO je veliki udarac za Alijansu i šansa za pobedu Vladimira Putina, piše agencija Frans pres.

Svijet 26.05.2017 | 21:53
"Tramp šokira, Putin se raduje"
"Dali se gleda njegovo odgurivanje premijera Crne Gore ili "rat rukovanjima" sa novim francuskim liderom, Tramp je stvorio haos na mestu koje je trebalo da bude prezentacija diplomatije. Tramp nije eksplicitno podržao NATO kao garant zajedničke bezbednosti, umesto toga, tražio je novac od saveznika", navodi se.

AFP piše da je sve to što se dogodilo u Briselu poptuni kontrast od onoga što je viđeno na Bliskom istoku, uključujući i posetu Saudijskoj Arabiji gde su potpisani veliki sporazumi, bez ijedne reči o problemima sa ljudskim pravima u toj državi.

Prema rečima Iana Lesera iz nemačkog Maršalovog fonda, Trampovo ne izjašnjavanje po pitanju podrške Članu 5, koji znači obavezu uzajamnog branjenja, značajno je razočaralo lidere NATO.

"To je veliki udarac za Alijansu. Posle nazivanja NATO "prevaziđenim", Tramp je morao da kaže ono što je svaki njegov prethodnik još od Harina Trumana – "SAD su posvećene Članu 5.", napisao je bivši ambasador SAD u NATO Ivo Dalder.

Tramp je navodno rekao evropskim liderima da su Nemci veoma, veoma loši zbog svoje prodaje automobila, britanska premijerka Tereza Mej je nametnula temu curenja obaveštajnih podataka kroz američke medije, a većini ostalih sagovornika Tramp je tražio ogromnu količinu novca, za plaćanje NATO.

"Trapova retorika šalje poruku Rusiji i ostatku sveta da je američki garant sigurnosti Evrope nestabilan", rekao je ekspert za spoljnu politiku Jan Tehau.

Na drugoj strani, stručnjak iz Bruklinskog instituta Tomas Rajt ističe da će Putin biti oduševljen Trampovim odbijanjem da podrži Član 5.

"Pitanje dana je, šta se dešava na planeti Zemlji? Da li je Tramp stavio svoj lični veto? Ili njegovi savetnici? Ili to nije istina?", upitao je Rajt.

Sveukupno, dok je isticao da je u Rijadu proveo "sjajno vreme", potpisavši multimilionski dogovor o prodaji oružja, u Evropi je ušao u sukob sa starim američkim saveznicima

Kako bilo, Evropa "nije ništa pametnija" posle Trampovog prvog dolaska na njenu teritoriju u funkciji predsednika SAD. Naprotiv, zbunjenost je na najvišem mogućem nivou.

Izvor: AFP

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

radmilo

26.05.2017 20:00

Pisete gluposti

ODGOVORITE
Name

re

26.05.2017 20:23

Nazalost,nijesu to gluposti....!! Vec su se pocele vijoriti Albanske zastave na pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori.

Name

Dr

26.05.2017 20:27

Nikako ih nepodrzaje poslao tenkove, raketne stitove, vojsku valjda da ih zastrasi hahahahaha

Name

ti

26.05.2017 20:27

IDI OVCAMA NEVIDIS DALJE OD SVOG SELA !!

Name

Sa

26.05.2017 20:48

Amerika ce se brzo rijesiti ove senilne budale. Do sada mu nije nista proslo, tako da ni NATO ne zavisi od njega

ODGOVORITE
Name

NE nato

26.05.2017 22:53

Novac ce i dovesti do raspada nato pakta, daj Boze da se desi uskoro!

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2017 06:04

Nedaj Boze da se NATO raspadne tek bi onda nastali problemi i diktatori isplivali na povrsinu a ima ih svuda,podji samo od nas pa prema istoku pa ces vidjeti i sta sve to moze donijeti? Nedaj Boze nikome.

Name

borac

27.05.2017 04:22

Previse se brzo radujemo tipicno nasa mana.

ODGOVORITE
Name

Us

27.05.2017 06:10

Čovjek je biznisman i gleda pare dok ovi imaju korist od amerike jer ih kao ona brani za par miliona mjesečno a kasnije ni to ne daju.

ODGOVORITE