Пријава и против Гордане Тадић

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић казао је да је поднио дисциплинску пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца Гордане Тадић, због, како је рекао, “немара и непажње у вршењу дужности”.

Босна и Херцеговина 26.05.2017 | 13:25
Пријава и против Гордане Тадић
Јањић је Балканској истраживачкој мрежи Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) казао да је дисциплинску пријаву поднио Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ).

“У циљу информисања јавности о степену немара у раду на предметима ратних злочина, исказаном у непоказивању минимума интересовања за рад на овим предметима од стране вршиоца дужности главног тужиоца у вријеме док је обављала дужност руководиоца Одјела за ратне злочине, поднио сам дисциплинску пријаву против Гордане Тадић због немара и непажње у обављању дужности”, рекао је Јањић.

Он тврди да је Тадић прекршила правилник о раду Тужилаштва БиХ, односно да није правилно организирала и надгледала рад тужилаца на случајевима ратних злочина, као и да није извршавала своју обавезу да прегледа оптужнице за ратне злочине.

“У периоду обављања функције руководиоца Одјела за ратне злочине, тужитељица Тадић не само да није прегледала ниједну од подигнутих опужница него, како је сама изјавила у разговору с међународном судијом Јоанном Корнер, није чак била упозната с тим ко врши преглед оптужница”, казао је Јањић.

Судија Корнер је у љето прошле године у сарадњи с ОЕБС-ом направила анализу рада Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина, у којој се на једном мјесту наводи како је “замјеница главног тужиоца накнадно изјавила да не може са сигурношћу рећи ко врши преглед оптужница”.

Јањић је навео како је прегледање оптужница у извјештају Корнер назначено као “један од основних проблема у руковођењу Тужилаштвом БиХ и кључни разлог неефикасности у рјешавању предмета ратних злочина”.

Он је додао да је непрегледањем оптужница од стране руководиоца Одјела за ратне злочине доведена у питање Стратегија за рад на предметима ратних злочина.

“Из наведеног јасно произлази да је Гордана Тадић, у времену док је обављала дужност руководиоца Одјела за ратне злочине, пропуштањем својих радњи и неисказивањем и најмањег интересовања за рад на предметима ратних злочина, произвела дисциплинску одговорност”, казао је Јањић.

Он је позвао Тадић да обавијести ВСТВ да ли и на једној оптужници за ратне злочине, у периоду док је руководила Одјелом, има њен параф, као и да ли је суспендованом главном тужиоцу Горану Салиховићу – против којег је у току дисциплински поступак – рекла да његови сарадници нису овлаштени да прегледају оптужнице.

“У овом тренутку имамо ситуацију да Тужилаштвом БиХ руководи тужитељица која до тренутка избора на позицију вршитељице дужности главног тужиоца није исказала спремност и способност да руководи само једним дијелом Тужилаштва БиХ. Због значаја ове институције, желим да ВСТВ провјери да ли је Тадић прегледала иједну оптужницу и да обавијести јавност да ли је Вијеће поновно погријешило у избору руководиоца ове институције”, рекао је Јањић.

Јањић ради у Тужилаштву БиХ од 2013. године. Против њега је вођен дисциплински поступак због немарног рада на једном предмету ратног злочина почињеног на подручју Бијељине, али је та тужба одбијена.  Из тужилаштва су БИРН-у БиХ у уторак су казали да је против Јањића поднесена нова дисциплинска пријава јер је закаснио у подношењу жалбе на првостепену пресуду у предмету “Гибралтар”.

Из ВСТВ-а су рекли да не могу још увијек потврдити да ли је пријава против Тадић запримљена, а из Тужилаштва БиХ нису могли одмах дати коментар.

(Детектор.ба)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бобан

26.05.2017 11:41

И следеци це бити исти. Све је то јефтина роба. Најпаметнији су отисли одавде, цим је Тита заболила нога. Остао сљам. Какав народ , таква и власт. Људи, тразите спас у вјери, и зивите по Бозјим законима. На крају додје све на своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страначки

26.05.2017 19:29

Човићев кадар, шта очекивати?

Name

Грга

26.05.2017 11:51

Гордана Тадиц је разоцарење за владавину права и функционисање правне дрзаве. Нпр.Омбудсман БиХ је неколико пута тразио инфо р мације у предмету незаконитог запосљавања у Ел е ктропреносу, није могао да добије податке, тек кад је навео у задњем тразењу да Тузиластво БиХ крси на тај нацин прописе, одговорено је. О свему опсирније ускоро у Отвореном писму Гордани Тадиц ради предмета незаконитог запосљавања у Електропренос БиХ. И сугестија, Далиду Бурзиц на цело Тузиластва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зевс

26.05.2017 12:09

Ако Главни тузилац БиХ неце да поступа ни по Кривицним пријавама, ни по захтјевима Омбудсмана, да ли се мозе подици Кривицна пријава против тузилаца који дјелују супротно утврдјивању правде?

Name

@&@

26.05.2017 12:11

ДАЛИДУ БУРЗИЦ ХИТНО ЗА ГЛАВНОГ ТУЗИОЦА ТУЗИЛАСТВА БиХ.

Name

Гаргамел

27.05.2017 21:50

Ре за Грга Какав омбдусман то су лопови невидјени поготову Бањалуцки уред.Доставис им сву релевантну документацију а они у извјестају скривају срз и пису свој лицни утисак а утисак зртве неког догадјаја или радње.Новац је цудооооооо.

Name

Гиле

26.05.2017 13:14

Ови приједлози да Далида Бурзиц буде Главни тузилац Тузиластва БиХ има основа и смисла. Подрска томе од групе градјана из Бања Луке. У емисији Апостроф одусевила је правну и правдољубиву јавност Бања Луке. Ово схватити као иницијативу јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.05.2017 13:34

За опструкцију рада и селективност у процесуирању ратних злочина треба увести кривичну одговорност. Све дик неки случајеви деценију и више стоје у ладици, док се занемарују жртве из реда једног народа, Суд БиХ није место где се дели правда, него је место у ком се наставља злочин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИКО

26.05.2017 16:36

АЛА ИХ МЕКТИЋ РОКА.СВАКА ЧАСТ ЛАФЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОДУС

26.05.2017 17:44

А кога је то Мектиц до сада рокнуо, довољно је навести само један његов успјех и резултет у раду. Статистика говори да нема не резултате, вец ниједан резултат!!!

Name

Мирка

26.05.2017 18:30

Пдршка за одлучног тужиоца Јањића. Разгули их све, Тегелтију првог.... а ову домаћицу пошаљи кући да развија питу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

29.05.2017 19:20

Добар !!!

Name

камелеон

27.05.2017 07:22

У тужилаштву бих се игра плеy офф, свако га свакоме убацује. Ваља се изборити за што бољу позицију како би страначки шефови били задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузилац

28.05.2017 09:31

За све је криво Високо судско и тузилацко вијеце. Оно унистава правосуђе и све је подредило приватним интересима. Хитно их све смијенити, донијети нови закон о ВСТВ и довести нове цланове без веза са политиком и криминалом.

ОДГОВОРИТЕ