Prijava i protiv Gordane Tadić

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić kazao je da je podnio disciplinsku prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić, zbog, kako je rekao, “nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Bosna i Hercegovina 26.05.2017 | 13:25
Prijava i protiv Gordane Tadić
Janjić je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da je disciplinsku prijavu podnio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

“U cilju informisanja javnosti o stepenu nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma interesovanja za rad na ovim predmetima od strane vršioca dužnosti glavnog tužioca u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovodioca Odjela za ratne zločine, podnio sam disciplinsku prijavu protiv Gordane Tadić zbog nemara i nepažnje u obavljanju dužnosti”, rekao je Janjić.

On tvrdi da je Tadić prekršila pravilnik o radu Tužilaštva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužilaca na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

“U periodu obavljanja funkcije rukovodioca Odjela za ratne zločine, tužiteljica Tadić ne samo da nije pregledala nijednu od podignutih opužnica nego, kako je sama izjavila u razgovoru s međunarodnom sudijom Joannom Korner, nije čak bila upoznata s tim ko vrši pregled optužnica”, kazao je Janjić.

Sudija Korner je u ljeto prošle godine u saradnji s OEBS-om napravila analizu rada Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, u kojoj se na jednom mjestu navodi kako je “zamjenica glavnog tužioca naknadno izjavila da ne može sa sigurnošću reći ko vrši pregled optužnica”.

Janjić je naveo kako je pregledanje optužnica u izvještaju Korner naznačeno kao “jedan od osnovnih problema u rukovođenju Tužilaštvom BiH i ključni razlog neefikasnosti u rješavanju predmeta ratnih zločina”.

On je dodao da je nepregledanjem optužnica od strane rukovodioca Odjela za ratne zločine dovedena u pitanje Strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

“Iz navedenog jasno proizlazi da je Gordana Tadić, u vremenu dok je obavljala dužnost rukovodioca Odjela za ratne zločine, propuštanjem svojih radnji i neiskazivanjem i najmanjeg interesovanja za rad na predmetima ratnih zločina, proizvela disciplinsku odgovornost”, kazao je Janjić.

On je pozvao Tadić da obavijesti VSTV da li i na jednoj optužnici za ratne zločine, u periodu dok je rukovodila Odjelom, ima njen paraf, kao i da li je suspendovanom glavnom tužiocu Goranu Salihoviću – protiv kojeg je u toku disciplinski postupak – rekla da njegovi saradnici nisu ovlašteni da pregledaju optužnice.

“U ovom trenutku imamo situaciju da Tužilaštvom BiH rukovodi tužiteljica koja do trenutka izbora na poziciju vršiteljice dužnosti glavnog tužioca nije iskazala spremnost i sposobnost da rukovodi samo jednim dijelom Tužilaštva BiH. Zbog značaja ove institucije, želim da VSTV provjeri da li je Tadić pregledala ijednu optužnicu i da obavijesti javnost da li je Vijeće ponovno pogriješilo u izboru rukovodioca ove institucije”, rekao je Janjić.

Janjić radi u Tužilaštvu BiH od 2013. godine. Protiv njega je vođen disciplinski postupak zbog nemarnog rada na jednom predmetu ratnog zločina počinjenog na području Bijeljine, ali je ta tužba odbijena.  Iz tužilaštva su BIRN-u BiH u utorak su kazali da je protiv Janjića podnesena nova disciplinska prijava jer je zakasnio u podnošenju žalbe na prvostepenu presudu u predmetu “Gibraltar”.

Iz VSTV-a su rekli da ne mogu još uvijek potvrditi da li je prijava protiv Tadić zaprimljena, a iz Tužilaštva BiH nisu mogli odmah dati komentar.

(Detektor.ba)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Boban

26.05.2017 11:41

I sledeci ce biti isti. Sve je to jeftina roba. Najpametniji su otisli odavde, cim je Tita zabolila noga. Ostao sljam. Kakav narod , takva i vlast. Ljudi, trazite spas u vjeri, i zivite po Bozjim zakonima. Na kraju dodje sve na svoje.

ODGOVORITE
Name

Stranački

26.05.2017 19:29

Čovićev kadar, šta očekivati?

Name

Grga

26.05.2017 11:51

Gordana Tadic je razocarenje za vladavinu prava i funkcionisanje pravne drzave. Npr.Ombudsman BiH je nekoliko puta trazio info r macije u predmetu nezakonitog zaposljavanja u El e ktroprenosu, nije mogao da dobije podatke, tek kad je naveo u zadnjem trazenju da Tuzilastvo BiH krsi na taj nacin propise, odgovoreno je. O svemu opsirnije uskoro u Otvorenom pismu Gordani Tadic radi predmeta nezakonitog zaposljavanja u Elektroprenos BiH. I sugestija, Dalidu Burzic na celo Tuzilastva BiH.

ODGOVORITE
Name

Zevs

26.05.2017 12:09

Ako Glavni tuzilac BiH nece da postupa ni po Krivicnim prijavama, ni po zahtjevima Ombudsmana, da li se moze podici Krivicna prijava protiv tuzilaca koji djeluju suprotno utvrdjivanju pravde?

Name

@&@

26.05.2017 12:11

DALIDU BURZIC HITNO ZA GLAVNOG TUZIOCA TUZILASTVA BiH.

Name

Gargamel

27.05.2017 21:50

Re za Grga Kakav ombdusman to su lopovi nevidjeni pogotovu Banjalucki ured.Dostavis im svu relevantnu dokumentaciju a oni u izvjestaju skrivaju srz i pisu svoj licni utisak a utisak zrtve nekog dogadjaja ili radnje.Novac je cudooooooo.

Name

Gile

26.05.2017 13:14

Ovi prijedlozi da Dalida Burzic bude Glavni tuzilac Tuzilastva BiH ima osnova i smisla. Podrska tome od grupe gradjana iz Banja Luke. U emisiji Apostrof odusevila je pravnu i pravdoljubivu javnost Banja Luke. Ovo shvatiti kao inicijativu javnosti.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.05.2017 13:34

Za opstrukciju rada i selektivnost u procesuiranju ratnih zločina treba uvesti krivičnu odgovornost. Sve dik neki slučajevi deceniju i više stoje u ladici, dok se zanemaruju žrtve iz reda jednog naroda, Sud BiH nije mesto gde se deli pravda, nego je mesto u kom se nastavlja zločin.

ODGOVORITE
Name

CIKO

26.05.2017 16:36

ALA IH MEKTIĆ ROKA.SVAKA ČAST LAFE.

ODGOVORITE
Name

KODUS

26.05.2017 17:44

A koga je to Mektic do sada roknuo, dovoljno je navesti samo jedan njegov uspjeh i rezultet u radu. Statistika govori da nema ne rezultate, vec nijedan rezultat!!!

Name

Mirka

26.05.2017 18:30

Pdrška za odlučnog tužioca Janjića. Razguli ih sve, Tegeltiju prvog.... a ovu domaćicu pošalji kući da razvija pitu.

ODGOVORITE
Name

Niko i Neko

29.05.2017 19:20

Dobar !!!

Name

kameleon

27.05.2017 07:22

U tužilaštvu bih se igra pley off, svako ga svakome ubacuje. Valja se izboriti za što bolju poziciju kako bi stranački šefovi bili zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Tuzilac

28.05.2017 09:31

Za sve je krivo Visoko sudsko i tuzilacko vijece. Ono unistava pravosuđe i sve je podredilo privatnim interesima. Hitno ih sve smijeniti, donijeti novi zakon o VSTV i dovesti nove clanove bez veza sa politikom i kriminalom.

ODGOVORITE