Комисија се неће бавити Црнатком

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић (СДС) изјавио је Срни да је делегат из реда хрватског народа Марио Караматић збунио јавност у БиХ представљајући на погрешан начин задатак привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.

Босна и Херцеговина 26.05.2017 | 12:02
Комисија се неће бавити Црнатком
"Није то комисија за саслушање министра иностраних послова БиХ ИгораЦрнатка, него је ријеч о комисији која се бави међународним положајем БиХ. Делегат Караматић има лични негативни однос према Црнатку, а Дом народа није донио одлуку о формирању комисије да би саслушавао само министра иностраних послова БиХ, нити да би се бавио питањем службених путовања", рекао је Тадић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа је нагласио да је из самог назива комисије, која ће бити конституисана у понедјељак, 29. маја, у Сарајеву, јасно шта је њена надлежност, а то је утврђивање тренутног међународног положаја БиХ.

Тадић је напоменуо да би комисија требала да саслуша и високог представника у БиХ Валентина Инцка, специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка, те све важније особе које учествују у креирању међународне позиције и имиџа БиХ.

"Делегат Караматић је очигледно због свог личног негативног односа према министру Црнатку јавности дао изјаву која није везана за мандат ове комисије. Ако има проблема са путовањима министра Црнатка или неког другог из Министарства иностраних послова БиХ, то је посао којим ће се бавити Главна служба ревизију БиХ, а не парламентарне комисије", додао је Тадић.

На питање Срне како коментарише чињеницу да је на службена путовања у МИП-у БиХ потрошено више од два милиона КМ, он је рекао да то треба упоредити са неким ранијим периодима и мандатима других министара, са министрима земаља из окружења и нивоа активности МИП-а, поготово када је ријеч о интензивираном европском путу земље, и на основу тога процијенити оправданост трошкова.

"Комисија коју је формирао Дом народа нити може, нити ће се бавити тим. Делегат Караматић је једноставно збунио јавност и искористио прилику за свој сукоб с Црнатком да то представи на такав начин", каже Тадић.

Тадић, који ће бити у овој комисији, потврдио је своје присуство на конституисању привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ. У комисији ће бити и Бариша Чолак, Сакиб Софтић, Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Делегат Караматић је раније рекао да ће први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ бити формирана комисија за саслушање једног министра на нивоу БиХ и то са шефом бх.дипломатије Игором Црнатком због утрошених средстава на путовања.  

(БН/Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драж

26.05.2017 10:06

Нећу ни ја богами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провидно

26.05.2017 11:46

Караматиц нека испита колико су му хрватски министри потросили на путовања, а колико је тек потросио Цовиц. Нек се не секира око Црнатака. Цовјек је министар спољних а не унутрасњих послова. У опису посла су му путовања у иностранство.Караматиц је или глуп или са Зељком хрватицом Цвијановиц покусава да блати Србина Црнатка.

Name

2провидно

26.05.2017 13:13

Теби се у твом шовенском буњишту све помијешало: на коју фору би, чак да је то и изузетно битно за овај случај, Жељка била Хрватица?

Name

зозон

26.05.2017 13:21

Ма Игор је муња.Он све оне сто га нападају и лијево и десно ,дрзи на оку али буквално...

Name

Те 2провидно

26.05.2017 15:59

Зељка је хрватица јер јој је мајка хрватица

Name

Дом повлаштених

26.05.2017 10:29

Овај дом је потпуно неефикасна институција у којој већина ништа не ради.Плате су им енормно високе у односу на становништво које је у великој мјери незапослено.Никада нисам чуо да је овај дом гласао за неки закон који је јако битан за народ у БиХ.А то нису никакве заштите националних интереса него закони који требају народу су нови закон о Високом судском и тужилачком савјету,закон о испитивању поријекла имовине функционера на свим нивоима,прави закон о јавним набавкама у којем је могуће утврдити одговорност, закон о лустрацији односно закон о отварању свих досијеа бивше комунистичке тајне полиције.Има још доста ствари које би требало уредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2017 17:16

Па зато су ТУ и стрпали тадица ста БИ ин радио изгубио избори и босиц ГА наградио

Name

Градиска

26.05.2017 10:46

Тако су ови из ПДП-а у Градисци када су били на власти у протекле 4 године исто тросили ненормално велика средства у приватне сврхе..возали слузбена аута у приватне сврхе...врсили мобинг над радницима из осталих партија...ДОНЧИЋ, ГОРАН БИЈЕЛИЋ..а тако изгледа сви из ПДП-а се понасају...ал зато никад висе нецете уци у власт...народ вас процитао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.05.2017 10:46

УВЈЕК СЕ СТВАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРЕБАЦУЈУ УНАЗАД ДВАДЕСЕТ ГОДИНА УВИЈЕК ЈЕ НЕ КО ДРУГИ КРИВ ЗАШТО ОНДА ПРИХВАТАТЕ ФУНКЦИЈЕ КАД ЗНАТЕ УНАПРИЈЕД ТО ШТО ГОВОРИТЕ СРЕТНА САМ ШТО НЕ ИЗЛАЗИМ НА ИЗБОРЕ УМРЛА БИХ ОД МУКЕ КАД БИ ДАЛА ГЛАС ЗА ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ СВЕ ОВО ТРЕБА РАСПУСТИТИ АЛИ ИМА МНОГО ДРАГУЉА КОИСУ СЕ ОСИГУРАЛИ БОРЦИ ПОСМАТРАЈТЕ НИЈЕ ВАМ ЛАКО СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХМ

26.05.2017 10:59

Мало је МИП потрошио , према ономе колко је потрошио Ливне са једним запосленим у оној кафаници у Израелу , шта ће радити министар иностраних послова , путовања и трошкови су му , да кажемо у опису радног мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бего

26.05.2017 10:59

Зали бозе толико пара отисло а ниста није урадјено ал њему је добро а сто је нај Горе сто ГА Нико не дозивљава као министра и несхватају ГА озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ