Komisija se neće baviti Crnatkom

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić (SDS) izjavio je Srni da je delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić zbunio javnost u BiH predstavljajući na pogrešan način zadatak privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

Bosna i Hercegovina 26.05.2017 | 12:02
Komisija se neće baviti Crnatkom
"Nije to komisija za saslušanje ministra inostranih poslova BiH IgoraCrnatka, nego je riječ o komisiji koja se bavi međunarodnim položajem BiH. Delegat Karamatić ima lični negativni odnos prema Crnatku, a Dom naroda nije donio odluku o formiranju komisije da bi saslušavao samo ministra inostranih poslova BiH, niti da bi se bavio pitanjem službenih putovanja", rekao je Tadić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda je naglasio da je iz samog naziva komisije, koja će biti konstituisana u ponedjeljak, 29. maja, u Sarajevu, jasno šta je njena nadležnost, a to je utvrđivanje trenutnog međunarodnog položaja BiH.

Tadić je napomenuo da bi komisija trebala da sasluša i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, specijalnog predstavnika EU Lars-Gunara Vigemarka, te sve važnije osobe koje učestvuju u kreiranju međunarodne pozicije i imidža BiH.

"Delegat Karamatić je očigledno zbog svog ličnog negativnog odnosa prema ministru Crnatku javnosti dao izjavu koja nije vezana za mandat ove komisije. Ako ima problema sa putovanjima ministra Crnatka ili nekog drugog iz Ministarstva inostranih poslova BiH, to je posao kojim će se baviti Glavna služba reviziju BiH, a ne parlamentarne komisije", dodao je Tadić.

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da je na službena putovanja u MIP-u BiH potrošeno više od dva miliona KM, on je rekao da to treba uporediti sa nekim ranijim periodima i mandatima drugih ministara, sa ministrima zemalja iz okruženja i nivoa aktivnosti MIP-a, pogotovo kada je riječ o intenziviranom evropskom putu zemlje, i na osnovu toga procijeniti opravdanost troškova.

"Komisija koju je formirao Dom naroda niti može, niti će se baviti tim. Delegat Karamatić je jednostavno zbunio javnost i iskoristio priliku za svoj sukob s Crnatkom da to predstavi na takav način", kaže Tadić.

Tadić, koji će biti u ovoj komisiji, potvrdio je svoje prisustvo na konstituisanju privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH. U komisiji će biti i Bariša Čolak, Sakib Softić, Nebojša Radmanović, Fahrudin Radončić i Mario Karamatić.

Delegat Karamatić je ranije rekao da će prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH biti formirana komisija za saslušanje jednog ministra na nivou BiH i to sa šefom bh.diplomatije Igorom Crnatkom zbog utrošenih sredstava na putovanja.  

(BN/Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Draž

26.05.2017 10:06

Neću ni ja bogami.

ODGOVORITE
Name

Providno

26.05.2017 11:46

Karamatic neka ispita koliko su mu hrvatski ministri potrosili na putovanja, a koliko je tek potrosio Covic. Nek se ne sekira oko Crnataka. Covjek je ministar spoljnih a ne unutrasnjih poslova. U opisu posla su mu putovanja u inostranstvo.Karamatic je ili glup ili sa Zeljkom hrvaticom Cvijanovic pokusava da blati Srbina Crnatka.

Name

2providno

26.05.2017 13:13

Tebi se u tvom šovenskom bunjištu sve pomiješalo: na koju foru bi, čak da je to i izuzetno bitno za ovaj slučaj, Željka bila Hrvatica?

Name

zozon

26.05.2017 13:21

Ma Igor je munja.On sve one sto ga napadaju i lijevo i desno ,drzi na oku ali bukvalno...

Name

Te 2providno

26.05.2017 15:59

Zeljka je hrvatica jer joj je majka hrvatica

Name

Dom povlaštenih

26.05.2017 10:29

Ovaj dom je potpuno neefikasna institucija u kojoj većina ništa ne radi.Plate su im enormno visoke u odnosu na stanovništvo koje je u velikoj mjeri nezaposleno.Nikada nisam čuo da je ovaj dom glasao za neki zakon koji je jako bitan za narod u BiH.A to nisu nikakve zaštite nacionalnih interesa nego zakoni koji trebaju narodu su novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu,zakon o ispitivanju porijekla imovine funkcionera na svim nivoima,pravi zakon o javnim nabavkama u kojem je moguće utvrditi odgovornost, zakon o lustraciji odnosno zakon o otvaranju svih dosijea bivše komunističke tajne policije.Ima još dosta stvari koje bi trebalo urediti.

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2017 17:16

Pa zato su TU i strpali tadica sta BI in radio izgubio izbori i bosic GA nagradio

Name

Gradiska

26.05.2017 10:46

Tako su ovi iz PDP-a u Gradisci kada su bili na vlasti u protekle 4 godine isto trosili nenormalno velika sredstva u privatne svrhe..vozali sluzbena auta u privatne svrhe...vrsili mobing nad radnicima iz ostalih partija...DONČIĆ, GORAN BIJELIĆ..a tako izgleda svi iz PDP-a se ponasaju...al zato nikad vise necete uci u vlast...narod vas procitao!!!

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.05.2017 10:46

UVJEK SE STVARNI PROBLEMI PREBACUJU UNAZAD DVADESET GODINA UVIJEK JE NE KO DRUGI KRIV ZAŠTO ONDA PRIHVATATE FUNKCIJE KAD ZNATE UNAPRIJED TO ŠTO GOVORITE SRETNA SAM ŠTO NE IZLAZIM NA IZBORE UMRLA BIH OD MUKE KAD BI DALA GLAS ZA LIČNE INTERESE SVE OVO TREBA RASPUSTITI ALI IMA MNOGO DRAGULJA KOISU SE OSIGURALI BORCI POSMATRAJTE NIJE VAM LAKO SRETNO.

ODGOVORITE
Name

HM

26.05.2017 10:59

Malo je MIP potrošio , prema onome kolko je potrošio Livne sa jednim zaposlenim u onoj kafanici u Izraelu , šta će raditi ministar inostranih poslova , putovanja i troškovi su mu , da kažemo u opisu radnog mjesta.

ODGOVORITE
Name

Bego

26.05.2017 10:59

Zali boze toliko para otislo a nista nije uradjeno al njemu je dobro a sto je naj Gore sto GA Niko ne dozivljava kao ministra i neshvataju GA ozbiljno.

ODGOVORITE