Брзи преговори, пријем далеко

Европске шефица дипломатије Федерика Могерини "сервирала" је на радној вечери с премијерима западнобалкансе шесторке понуду да регион у наредном периоду постане нека врста "истуреног одјељења" Европске уније - сазнају "Новости"

Регион 26.05.2017 | 11:07
Брзи преговори, пријем далеко
Наиме, Могеринијева је на састанку у Бриселу, у сриједу увече, пренела лидерима из Београда, Приштине, Скопља, Подгорице, Сарајева и Тиране да је ЕУ спремна да политички не кочи даљи процес приступања, све док се не дође до крајње инстанце, односно коначног уласка. Али, нагласила је да тачне рокове пријема нових чланица, због многобројних проблема у самој Унији, у овом тренутку није могуће предвидјети.

Потез Могеринијеве у великој мјери изнуђен је потребом Брисела да се смири нервоза на Западном Балкану подигнута у великој мјери и због осјећаја да су европске интеграције региона потпуно стављене "ад акта". И сам састанак сазван је с намјером да се превазиђе тренутни негативни развој ситуације у региону и да се све стране ангажују - ЕУ на одржавању динамике преговора, а кандидати на испуњавању преузетих обавеза.

Зато је понуда да се преговарачки процес не развлачи, да се одржи жељена брзина, а да се застане тек пред пријем у ЕУ. У склопу ове стратегије, већ је наговјештено да се за крај јуна припрема међувладина конференција на којој би Србија требало да отвори нова преговарачка поглавља.

(Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

а

26.05.2017 09:48

ПРИЈЕМ У ЕУ ; ТАЦНИЈЕ РЕЦЕНО - НИКАД !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

26.05.2017 14:28

Ти демагози, сто вама све обецавају код нас се не појављују....???