Brzi pregovori, prijem daleko

Evropske šefica diplomatije Federika Mogerini "servirala" je na radnoj večeri s premijerima zapadnobalkanse šestorke ponudu da region u narednom periodu postane neka vrsta "isturenog odjeljenja" Evropske unije - saznaju "Novosti"

Region 26.05.2017 | 11:07
Brzi pregovori, prijem daleko
Naime, Mogerinijeva je na sastanku u Briselu, u srijedu uveče, prenela liderima iz Beograda, Prištine, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Tirane da je EU spremna da politički ne koči dalji proces pristupanja, sve dok se ne dođe do krajnje instance, odnosno konačnog ulaska. Ali, naglasila je da tačne rokove prijema novih članica, zbog mnogobrojnih problema u samoj Uniji, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti.

Potez Mogerinijeve u velikoj mjeri iznuđen je potrebom Brisela da se smiri nervoza na Zapadnom Balkanu podignuta u velikoj mjeri i zbog osjećaja da su evropske integracije regiona potpuno stavljene "ad akta". I sam sastanak sazvan je s namjerom da se prevaziđe trenutni negativni razvoj situacije u regionu i da se sve strane angažuju - EU na održavanju dinamike pregovora, a kandidati na ispunjavanju preuzetih obaveza.

Zato je ponuda da se pregovarački proces ne razvlači, da se održi željena brzina, a da se zastane tek pred prijem u EU. U sklopu ove strategije, već je nagovješteno da se za kraj juna priprema međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija trebalo da otvori nova pregovaračka poglavlja.

(Novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

a

26.05.2017 09:48

PRIJEM U EU ; TACNIJE RECENO - NIKAD !

ODGOVORITE
Name

CH

26.05.2017 14:28

Ti demagozi, sto vama sve obecavaju kod nas se ne pojavljuju....???