"Пут свиле" пружа велике могућности

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је оцијенио да су огромне перспективе пројекта "Један појас, један пут" иза кога стоји Народна Република Кина, с обзиром на то да ће се располагати финансијским капиталом од 100 милијарди евра.

Босна и Херцеговина 26.05.2017 | 09:59
"Пут свиле" пружа велике могућности
Шаровић је недавно боравио у Кини, гдје је учествовао на форуму названом "Један појас, један пут". Том је приликом потписао споразум о сарадњи са НР Кином у области развоја, инфраструктуре, енергетике и туризма, чиме је БиХ и формално постала дио пројекта, за који је иницијатива покренута још 2013. године, а у којем је НР Кина ставила на располагање, за различите пројекте, више од 100 милијарди евра.

"Пројект "Један појас, један пут" или како га зову "Пут свиле", има за циљ да инфраструктурно, ресурсно и мултикултурално повеже један огроман појас растућег потенцијала, а за једну врсту поруке изабран је древни назив пута трговине свилом. Овај, по свему грандиозни и масивни пројекат, иза кога стоји Народна Република Кина је у почетној фази обликовања и развоја и с обзиром на то да ће се располагати финансијским капиталом од практично 100 милијарди еура, перспективе су му огромне - рекао је Шаровић у интервјуу Ослободјењу.

Нагласио је да своје мјесто овдје треба да тражи и Босна и Херцеговина, као пуноправни члан и својом активном улогом кандидује пројекте и искористи шансе које су веома реалне.

Шаровић је, такође, говорио о најави да ће стратегија руралног развоја БиХ бити готова у јуну. Пољопривредници упозоравају да она мора обухватити и чињенице да су многа села остала празна.

- Након година оклијевања и отезања, веома је важно што је унутар земље постигнут консензус да се крене са израдом овог стратешког документа. Било био стварно глупо да овај посао не завршимо у што скорије вријеме, јер каснимо најмање шест, седам година. Због тог кашњења нисмо могли користити претприступна средства Европске уније у протеклом периоду од неколико десетина милиона еура, за пољопривредни развој, а иста судбина нас чека и ако стратегију не завршимо у наредних неколико мјесеци, јер ћемо остати без ИПА средстава за слиједећи циклус. Тренутно се активно ради на овом документу, а он ће садржавати све неопходне сегменте које једна стратегија ове врсте треба да има, укључујући и мјере како да села не остану празна - рекао је Шаровић.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

др

26.05.2017 08:23

У многим областима нам стоје на располагању бесплатна ИПА средства подршке, али то наше власти не интересује. Ако се они не уграде ништа од тога, а у ИПИ нема простора за то, јер се програмски све буџетира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂОДА

26.05.2017 08:36

ШТА КАЖЕ ОВАЈ 100 МИЛИЈАРДИ ЕУРА - ЗОВТЕ МИЛОРАДА ОДМАХ ДА ПОТПИШЕ УГОВОР !

ОДГОВОРИТЕ