ФБиХ више издваја за свиње од РС

Подстицаји за узгој свиња већи су у Федерацији БиХ него у Републици Српској, што је апсурд којим би надлежни требало озбиљно да се позабаве, упозоравају фармери из РС.

Босна и Херцеговина 26.05.2017 | 08:59
ФБиХ више издваја за свиње од РС
За утовљену свињу фармер у ФБиХ добија 60 марака, а за расплодну крмачу 150 КМ, док у РС тај подстицај износи 40 за свињу, а за крмачу 100 марака.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су нам рекли како су подстицаји за свињарство из године у годину расли, али да нису у потпуности успјели удовољити захтјевима фармера, који су тражили да се подстицаји уједначе с онима у Федерацији.

"Њихова сугестија је била да премија за расплодне крмаче буде 150 КМ по грлу, прихваћен је износ од 100 КМ, а до сада је било педесет. За утовљену свињу тражили су 50 марака, а прихватили смо 40. До сада је тај подстицај био 20 марака", казе у изјави Независним портпарол министарства Александар Мацановић.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, рекао је, истом листу, да су то засад обећања, јер то није нигдје видио у правилнику о подстицајима за који је казао да је поприлично нејасан.

"Производња се полако сели у Федерацију, а ми смо искористили све видове демократске борбе. С овим подстицајима не можемо бити конкурентни никоме", каже Маљчић и додаје како су узгајивачи у поприлично незавидној ситуацији.

Међутим, по питању анималне производње нису задовољни ни фармери у Федерацији БиХ, који тврде како су услови за узгој оваца, кад се све сабере и одузме, пуно повољнији у Републици Српској него код њих.

Џевад Ковач, предсједник Федералног удружења узгајивача коза и оваца "Тор", каже како подстицаји за расплодну овцу у овом ентитету износе 35 марака, али да трошкови у вези с пријавом за подстицај уз плаћање разних такси и дажбина износе преко 40 марака, тако да никоме није у интересу да иде у минус.

"Са друге стране, фармер за 80 дана држања крмаче, а колико је обавезно по правилнику, и која опраси десет прасића, може да добије 750 марака. Узгајивачи оваца су раније имали подстицаје и за јагњад, али су укинути, а за овце су смањени", каже Ковач у изјави "Независним".

Оцјењује како мали и нераспоређени подстицаји иду на руку увозном лобију, за који тврди да диктира ствари у овој земљи, а да све дестимулативно дјелује на домаће узгајиваче. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нико и Неко

26.05.2017 07:07

Да је мени само знати засто и у ста РС висе одваја од Федерације осим у своје дзепове. Нису ни у федерацији цвјецке али су коректнији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

26.05.2017 07:17

Шта ће у РС у подстицај кад свакако узгајају свиње, а у Федерацији не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семверац

26.05.2017 07:33

И КО сад изваја висе ако узмемо колико у федерација ИМА узгајиваца свиња а колико у РС то нисте објавили ако у федерација имамо стотињак узгајиваца а у РС хиљаду КО висе издваја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сала мала

26.05.2017 09:25

У РС има висе "свиња" а то кошта.

Name

Владо

26.05.2017 16:15

Да су прошле акцизе, и продата Љубија било би пара на бацање....тако бива вели Додик ефендија

ОДГОВОРИТЕ