FBiH više izdvaja za svinje od RS

Podsticaji za uzgoj svinja veći su u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, što je apsurd kojim bi nadležni trebalo ozbiljno da se pozabave, upozoravaju farmeri iz RS.

Bosna i Hercegovina 26.05.2017 | 08:59
FBiH više izdvaja za svinje od RS
Za utovljenu svinju farmer u FBiH dobija 60 maraka, a za rasplodnu krmaču 150 KM, dok u RS taj podsticaj iznosi 40 za svinju, a za krmaču 100 maraka.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su nam rekli kako su podsticaji za svinjarstvo iz godine u godinu rasli, ali da nisu u potpunosti uspjeli udovoljiti zahtjevima farmera, koji su tražili da se podsticaji ujednače s onima u Federaciji.

"Njihova sugestija je bila da premija za rasplodne krmače bude 150 KM po grlu, prihvaćen je iznos od 100 KM, a do sada je bilo pedeset. Za utovljenu svinju tražili su 50 maraka, a prihvatili smo 40. Do sada je taj podsticaj bio 20 maraka", kaze u izjavi Nezavisnim portparol ministarstva Aleksandar Macanović.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao je, istom listu, da su to zasad obećanja, jer to nije nigdje vidio u pravilniku o podsticajima za koji je kazao da je poprilično nejasan.

"Proizvodnja se polako seli u Federaciju, a mi smo iskoristili sve vidove demokratske borbe. S ovim podsticajima ne možemo biti konkurentni nikome", kaže Maljčić i dodaje kako su uzgajivači u poprilično nezavidnoj situaciji.

Međutim, po pitanju animalne proizvodnje nisu zadovoljni ni farmeri u Federaciji BiH, koji tvrde kako su uslovi za uzgoj ovaca, kad se sve sabere i oduzme, puno povoljniji u Republici Srpskoj nego kod njih.

Dževad Kovač, predsjednik Federalnog udruženja uzgajivača koza i ovaca "Tor", kaže kako podsticaji za rasplodnu ovcu u ovom entitetu iznose 35 maraka, ali da troškovi u vezi s prijavom za podsticaj uz plaćanje raznih taksi i dažbina iznose preko 40 maraka, tako da nikome nije u interesu da ide u minus.

"Sa druge strane, farmer za 80 dana držanja krmače, a koliko je obavezno po pravilniku, i koja oprasi deset prasića, može da dobije 750 maraka. Uzgajivači ovaca su ranije imali podsticaje i za jagnjad, ali su ukinuti, a za ovce su smanjeni", kaže Kovač u izjavi "Nezavisnim".

Ocjenjuje kako mali i neraspoređeni podsticaji idu na ruku uvoznom lobiju, za koji tvrdi da diktira stvari u ovoj zemlji, a da sve destimulativno djeluje na domaće uzgajivače. 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Niko i Neko

26.05.2017 07:07

Da je meni samo znati zasto i u sta RS vise odvaja od Federacije osim u svoje dzepove. Nisu ni u federaciji cvjecke ali su korektniji .

ODGOVORITE
Name

Sara

26.05.2017 07:17

Šta će u RS u podsticaj kad svakako uzgajaju svinje, a u Federaciji ne.

ODGOVORITE
Name

Semverac

26.05.2017 07:33

I KO sad izvaja vise ako uzmemo koliko u federacija IMA uzgajivaca svinja a koliko u RS to niste objavili ako u federacija imamo stotinjak uzgajivaca a u RS hiljadu KO vise izdvaja

ODGOVORITE
Name

Sala mala

26.05.2017 09:25

U RS ima vise "svinja" a to košta.

Name

Vlado

26.05.2017 16:15

Da su prošle akcize, i prodata Ljubija bilo bi para na bacanje....tako biva veli Dodik efendija

ODGOVORITE