Протест родитеља ђаци у опасности

Јучерашње невријеме и обилна киша који су захватили Бијељину, осим поплављених улица, направилу су штету на већ оронулом и неусловном објекту подручне Основне школе „Вук Караџић“ у Рачанској улици.

Република Српска 25.05.2017 | 18:47
Протест родитеља ђаци у опасности
Родитељи ученика другог шест одјељења, данас нису послали своју дјецу у школу. Протестом испред школе, родитељи су поручили и руководству школе, али и градским и републичким властима да неће дозволити да им због нечијег немара страдају дјеца.

Обилна киша јуче је оштетила кров, тако да се кроз плафон и инсталацију вода сливала на ученике, дјецу од тек непуних седам, осам година. Новинарска екипа наше телевизије јуче је покушала то и да сними, али их је замјеник директора избацио из школе.

"Ко је прогласио ванредну ситуацију, тамо неки Ђуро сниматељ прогласио ванредну ситуацију. Наравно да смо спашавали дјецу, сви смо били ту", тврди помоћник директора ОШ "Вук Караџић" Велемир Бурић.



На томе се није завршило, данас су родитељи дигли глас - не желе да им дјеца иду у школу која није безбједна.

"Било је страшно, језиво, чизме су требале. Учитељице препаднуте грлиле су дјецу, дјеца су била препаднута", прича Мица Мирковић, бака једне од ученица.

"Низ инсталацију, низ сијалице је капала вода, могли смо остати без дјеце. Да ли је потребно да дозволимо да се некоме од дјеце нешто деси, да би неко реаговао. Молим све људе да устану из својих кожних фотеља и да поведу мало рачуна. Ми смо на срећу нашу имали прибране учитеље, што су пообарали осигураче и хвала им на томе", каже Јелена Шоја, мајка ученице.



"Не ради се више о томе да се налазе мишеви у школи, да се налазе змије у тоалетима, ради се о томе да су животи дјеце и особља угрожени", каже Биљана Цвјетковић, мајка ученице ове школе.

Иако се и данас вода сливала низ ивице плафона, директор школе је рекао да су домари утврдили да нема опасности за дјецу. Зидови су офарбани масном бојом, али и поред тога што се осјећа испарење хемикалија, директор тврди да дјеца могу у школу. Чак је нагласио да је недавно градски санитарни инспектор утврдио да су задовољавајући хигијенски услови.



"Ја сам јутрос три пута долазио, она учионица изгледа исто онако како је изгледала и прије. Све оно што могу да вам кажем, истог момента обратићу се министарству, да изнађемо најбоље рјешење, сви смо ми овдје због наше дјеце", рекао је Предраг Рачановић, директор ОШ "Вук Караџић".

Родитељи су одлучни - дјеца неће ићи у школу, док се не пребаце у условне учионице. До сутра у 17 часова ће чекати одговор министарства, у супротном ће блокирати главну саобраћајницу у Рачанској улици.

Из Градске управе Бијељине обећавају да ће заједно са директором ријешити проблем - или да се обезбиједи учионица у централној школи или у некој од средњих школа.

Љубица Млађеновић из Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Бијељине тврди да не вриједи улагати у стару школу. Једино трајно рјешење је нова школа на Лединцима чија ће изградња, како обећава Млађеновићева, бити завршена до школске 2018/2019. године. Министарство просвјете до сада није имало воље да ријеши овај проблем.

(БН телевизија)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сима

25.05.2017 17:12

Младеновицева несто прица бозе драги па није ни цудо у какву нам сколу дјеца иду, а своју није сигурно послала тамо брука и срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

25.05.2017 17:16

Та господа стити свој посао па зато пребацује одговорнос на министарство а неце да казе да је понуден кљуц у врата у новој сколи за онај плац у старој а да се опстина савтим није слозила

ОДГОВОРИТЕ
Name

није_битно

25.05.2017 17:46

Продајте хиљаде назови лаптопа којима је ЛАНАЦО напунио подобне сколе па доведите бар мало у ред ове сто су пред урусавањем. Свеједно их нико не употребљава.

Name

Драгојло

25.05.2017 18:27

Цуј директора и нагласка. Ста смо доцекали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени директор

25.05.2017 18:33

Директор це да "изнадје" рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма јест

25.05.2017 18:36

Ма родитељи се данас питају све па ја не бих био наставник у ово време ни за 5000км плату..све они као несто..кад је поплава буне се кад је остецено дете буне се..све им смета ма стари резим је бог кас се и професор и наставник и скола висе постовала сад се родитељи питају.У какву сам ја зколу исао 68 год ова је вила па ми ниста не фали и нико се није бунио нилад.Данас савремен родитељ све ма не морају ици у сколу нек их они куци уце зато нам и једу дјеца деликвенти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.05.2017 16:17

У праву сте. Понижен наставник је срамота овог друштва. Изведу 40 генерација, најгори њихови ђаци, знамо којим путем, запосле се на изразито добро плаћена радна мјеста, гдје ништа не раде, а наставници се пате да преживе. Само отиђите у школу, прођите кроз ходнике, заболиће вас глава, а не да неког нешто научите.

Name

Рачанска

25.05.2017 19:54

Ова школа је у сто пута горем стању него 74-те када сам у њој завршио четврти разред. А и тада је била неусловна. Намјерно је не реновирају да би локални лопови на њеном мјесту направили зграду. Над градом се наставља урбанистички геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

25.05.2017 20:10

Имал неки привредник "добротвор" који би улозио дио свог капитала за опстенародно добро ? Био је један ал умро бас зато сто је помагао образовање и рјесавао слицне проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре...

27.05.2017 06:15

Био један ,једном,,,

Name

Апеирон

27.05.2017 13:17

Нема више таквих остали су ови сто це грабити за себе до посљедњег дана свог празног зивота.

Name

јасна

25.05.2017 20:58

Има 5 милиона марака за платформе на каналу Дашница, а нема за нову школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

26.05.2017 06:45

Није само то неусловно, неусловна је и велика скола у којој смрди wц, дјеца првих разреда сједе са уцитељицама у уционицама 2са2, које имају један прозор, за столом сједи по 6 дјеце, на клупама на којима нема наслон за ледја, смрад зиви. Наставници дјеци својих пријатеља и колега поклањају оцјене за незнање, док се друга дјеца боре и уце, понизавају вриједене уценике убијајуци у њима самопуздање и какав је кадар, то прво треба испитат како су поједини досли на мјесто уцитеља и наставника и које су то послове обавјали у сколи прије тога него су постали наставници, уцитељи!! Ко нам уци дјецу???!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.05.2017 12:52

МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

28.05.2017 07:57

Засто министар ста са овог директора то је његов посао.Нису увијек криви министри и пресједник дрзаве.Ста ради Мицо смијел се он нецег постидјет.Свако за свој посао пуна одговорност или му дати да ради оно за ста је способан.

Name

Петар

26.05.2017 12:52

Битно је да има пара за православну гимназију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми5

27.05.2017 07:41

Ово ви називате сколом? Па не зивимо у Африци! Срамота да не мозете да искупите средства за нову сколу. После се питате засто млади одлазе? И треба да иду из овог пакла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.05.2017 09:04

ПОДРШКА РОДИТЕЉИМА ОВАКО СЕ ТО РАДИ У ЦИВИЛИЗОВАНОМ ДРУШТВУ АЛИ ДО КОНАЧНОГ ИСХОДА А НЕ ЗА ЈЕДНО ПИВО СВЕ ПАДА У ВОДУ БРАВО РОДИТЕЉИМА КОЈА МИСЛЕ О МЛАДОСТИ А НЕ О МРТВАЦИМА КОИ ХАРАЈУ ЗЕМЉОМ БОГ НЕ КА ВАС ЧУВА СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живко

27.05.2017 21:34

Дјеца су заиста у опасности, само од родитеља идиота који пуштају да им дјецу вадпитају Мими Оро, Змај и Сораја. Такмиче се ко ће коме купити скупљи телефон или патике, а што ни једна цурица данас не зна играти ластиша, нити дјечак кликера, није им битно. То су родитељи који мирно гледају како им дјеца сваког викенда бауљају пијана по кафићима, и то их не забрињава, ал кад школа прокишњава е то је животно питање. Ја сам школу завршио прије триест година и тад се бар знало за неки ред. Данас чим дијете добије јединицу, ајмо линчовати наставника. То што дјеца на часовима буље у телефоне и никог не интересује да стекне неко знање, то таквим родитељима није за бригу. Вјерујем да је и данас, као и у моје вријеме, већина наставника часна и поштена и да свој посао обавља како то и доликује. Имам дјецу у школи, одличне ђаке, који никад нису ни једне ружне рекли о школи, а онда се на родитељском појави наблајхана скоројевићка која напада све редом јер њена цурица има слабе оцјене. И ти биједни наставници се правдају мјесто да кажу крави да јој је дијете ко и она уображена и глупа. Па у моје доба је школа била опремљенија него сад, а ко финансира школе. Овдје се лаје на погрешно дрво, ако хоћете да протестујете знате пред која врата треба ићи!

ОДГОВОРИТЕ