Protest roditelja đaci u opasnosti

Jučerašnje nevrijeme i obilna kiša koji su zahvatili Bijeljinu, osim poplavljenih ulica, napravilu su štetu na već oronulom i neuslovnom objektu područne Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Račanskoj ulici.

Republika Srpska 25.05.2017 | 18:47
Protest roditelja đaci u opasnosti
Roditelji učenika drugog šest odjeljenja, danas nisu poslali svoju djecu u školu. Protestom ispred škole, roditelji su poručili i rukovodstvu škole, ali i gradskim i republičkim vlastima da neće dozvoliti da im zbog nečijeg nemara stradaju djeca.

Obilna kiša juče je oštetila krov, tako da se kroz plafon i instalaciju voda slivala na učenike, djecu od tek nepunih sedam, osam godina. Novinarska ekipa naše televizije juče je pokušala to i da snimi, ali ih je zamjenik direktora izbacio iz škole.

"Ko je proglasio vanrednu situaciju, tamo neki Đuro snimatelj proglasio vanrednu situaciju. Naravno da smo spašavali djecu, svi smo bili tu", tvrdi pomoćnik direktora OŠ "Vuk Karadžić" Velemir Burić.



Na tome se nije završilo, danas su roditelji digli glas - ne žele da im djeca idu u školu koja nije bezbjedna.

"Bilo je strašno, jezivo, čizme su trebale. Učiteljice prepadnute grlile su djecu, djeca su bila prepadnuta", priča Mica Mirković, baka jedne od učenica.

"Niz instalaciju, niz sijalice je kapala voda, mogli smo ostati bez djece. Da li je potrebno da dozvolimo da se nekome od djece nešto desi, da bi neko reagovao. Molim sve ljude da ustanu iz svojih kožnih fotelja i da povedu malo računa. Mi smo na sreću našu imali pribrane učitelje, što su poobarali osigurače i hvala im na tome", kaže Jelena Šoja, majka učenice.



"Ne radi se više o tome da se nalaze miševi u školi, da se nalaze zmije u toaletima, radi se o tome da su životi djece i osoblja ugroženi", kaže Biljana Cvjetković, majka učenice ove škole.

Iako se i danas voda slivala niz ivice plafona, direktor škole je rekao da su domari utvrdili da nema opasnosti za djecu. Zidovi su ofarbani masnom bojom, ali i pored toga što se osjeća isparenje hemikalija, direktor tvrdi da djeca mogu u školu. Čak je naglasio da je nedavno gradski sanitarni inspektor utvrdio da su zadovoljavajući higijenski uslovi.



"Ja sam jutros tri puta dolazio, ona učionica izgleda isto onako kako je izgledala i prije. Sve ono što mogu da vam kažem, istog momenta obratiću se ministarstvu, da iznađemo najbolje rješenje, svi smo mi ovdje zbog naše djece", rekao je Predrag Račanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić".

Roditelji su odlučni - djeca neće ići u školu, dok se ne prebace u uslovne učionice. Do sutra u 17 časova će čekati odgovor ministarstva, u suprotnom će blokirati glavnu saobraćajnicu u Račanskoj ulici.

Iz Gradske uprave Bijeljine obećavaju da će zajedno sa direktorom riješiti problem - ili da se obezbijedi učionica u centralnoj školi ili u nekoj od srednjih škola.

Ljubica Mlađenović iz Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Bijeljine tvrdi da ne vrijedi ulagati u staru školu. Jedino trajno rješenje je nova škola na Ledincima čija će izgradnja, kako obećava Mlađenovićeva, biti završena do školske 2018/2019. godine. Ministarstvo prosvjete do sada nije imalo volje da riješi ovaj problem.

(BN televizija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Sima

25.05.2017 17:12

Mladenoviceva nesto prica boze dragi pa nije ni cudo u kakvu nam skolu djeca idu, a svoju nije sigurno poslala tamo bruka i sramota!

ODGOVORITE
Name

Sandra

25.05.2017 17:16

Ta gospoda stiti svoj posao pa zato prebacuje odgovornos na ministarstvo a nece da kaze da je ponuden kljuc u vrata u novoj skoli za onaj plac u staroj a da se opstina savtim nije slozila

ODGOVORITE
Name

nije_bitno

25.05.2017 17:46

Prodajte hiljade nazovi laptopa kojima je LANACO napunio podobne skole pa dovedite bar malo u red ove sto su pred urusavanjem. Svejedno ih niko ne upotrebljava.

Name

Dragojlo

25.05.2017 18:27

Cuj direktora i naglaska. Sta smo docekali.

ODGOVORITE
Name

Nepismeni direktor

25.05.2017 18:33

Direktor ce da "iznadje" rjesenje.

ODGOVORITE
Name

ma jest

25.05.2017 18:36

Ma roditelji se danas pitaju sve pa ja ne bih bio nastavnik u ovo vreme ni za 5000km platu..sve oni kao nesto..kad je poplava bune se kad je osteceno dete bune se..sve im smeta ma stari rezim je bog kas se i profesor i nastavnik i skola vise postovala sad se roditelji pitaju.U kakvu sam ja zkolu isao 68 god ova je vila pa mi nista ne fali i niko se nije bunio nilad.Danas savremen roditelj sve ma ne moraju ici u skolu nek ih oni kuci uce zato nam i jedu djeca delikventi..

ODGOVORITE
Name

re

26.05.2017 16:17

U pravu ste. Ponižen nastavnik je sramota ovog društva. Izvedu 40 generacija, najgori njihovi đaci, znamo kojim putem, zaposle se na izrazito dobro plaćena radna mjesta, gdje ništa ne rade, a nastavnici se pate da prežive. Samo otiđite u školu, prođite kroz hodnike, zaboliće vas glava, a ne da nekog nešto naučite.

Name

Račanska

25.05.2017 19:54

Ova škola je u sto puta gorem stanju nego 74-te kada sam u njoj završio četvrti razred. A i tada je bila neuslovna. Namjerno je ne renoviraju da bi lokalni lopovi na njenom mjestu napravili zgradu. Nad gradom se nastavlja urbanistički genocid.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

25.05.2017 20:10

Imal neki privrednik "dobrotvor" koji bi ulozio dio svog kapitala za opstenarodno dobro ? Bio je jedan al umro bas zato sto je pomagao obrazovanje i rjesavao slicne probleme.

ODGOVORITE
Name

Re...

27.05.2017 06:15

Bio jedan ,jednom,,,

Name

Apeiron

27.05.2017 13:17

Nema više takvih ostali su ovi sto ce grabiti za sebe do posljednjeg dana svog praznog zivota.

Name

jasna

25.05.2017 20:58

Ima 5 miliona maraka za platforme na kanalu Dašnica, a nema za novu školu.

ODGOVORITE
Name

Mila

26.05.2017 06:45

Nije samo to neuslovno, neuslovna je i velika skola u kojoj smrdi wc, djeca prvih razreda sjede sa uciteljicama u ucionicama 2sa2, koje imaju jedan prozor, za stolom sjedi po 6 djece, na klupama na kojima nema naslon za ledja, smrad zivi. Nastavnici djeci svojih prijatelja i kolega poklanjaju ocjene za neznanje, dok se druga djeca bore i uce, ponizavaju vrijedene ucenike ubijajuci u njima samopuzdanje i kakav je kadar, to prvo treba ispitat kako su pojedini dosli na mjesto ucitelja i nastavnika i koje su to poslove obavjali u skoli prije toga nego su postali nastavnici, ucitelji!! Ko nam uci djecu???!

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

26.05.2017 12:52

МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ.

ODGOVORITE
Name

jole

28.05.2017 07:57

Zasto ministar sta sa ovog direktora to je njegov posao.Nisu uvijek krivi ministri i presjednik drzave.Sta radi Mico smijel se on neceg postidjet.Svako za svoj posao puna odgovornost ili mu dati da radi ono za sta je sposoban.

Name

Petar

26.05.2017 12:52

Bitno je da ima para za pravoslavnu gimnaziju.

ODGOVORITE
Name

Mi5

27.05.2017 07:41

Ovo vi nazivate skolom? Pa ne zivimo u Africi! Sramota da ne mozete da iskupite sredstva za novu skolu. Posle se pitate zasto mladi odlaze? I treba da idu iz ovog pakla!

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.05.2017 09:04

PODRŠKA RODITELJIMA OVAKO SE TO RADI U CIVILIZOVANOM DRUŠTVU ALI DO KONAČNOG ISHODA A NE ZA JEDNO PIVO SVE PADA U VODU BRAVO RODITELJIMA KOJA MISLE O MLADOSTI A NE O MRTVACIMA KOI HARAJU ZEMLJOM BOG NE KA VAS ČUVA SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Živko

27.05.2017 21:34

Djeca su zaista u opasnosti, samo od roditelja idiota koji puštaju da im djecu vadpitaju Mimi Oro, Zmaj i Soraja. Takmiče se ko će kome kupiti skuplji telefon ili patike, a što ni jedna curica danas ne zna igrati lastiša, niti dječak klikera, nije im bitno. To su roditelji koji mirno gledaju kako im djeca svakog vikenda bauljaju pijana po kafićima, i to ih ne zabrinjava, al kad škola prokišnjava e to je životno pitanje. Ja sam školu završio prije triest godina i tad se bar znalo za neki red. Danas čim dijete dobije jedinicu, ajmo linčovati nastavnika. To što djeca na časovima bulje u telefone i nikog ne interesuje da stekne neko znanje, to takvim roditeljima nije za brigu. Vjerujem da je i danas, kao i u moje vrijeme, većina nastavnika časna i poštena i da svoj posao obavlja kako to i dolikuje. Imam djecu u školi, odlične đake, koji nikad nisu ni jedne ružne rekli o školi, a onda se na roditeljskom pojavi nablajhana skorojevićka koja napada sve redom jer njena curica ima slabe ocjene. I ti bijedni nastavnici se pravdaju mjesto da kažu kravi da joj je dijete ko i ona uobražena i glupa. Pa u moje doba je škola bila opremljenija nego sad, a ko finansira škole. Ovdje se laje na pogrešno drvo, ako hoćete da protestujete znate pred koja vrata treba ići!

ODGOVORITE