Састанак у Риму припрема за Трст

На састанку у Риму министара иностраних послова земаља западног Балкана, на којем су на позив италијанског министра иностраних послова Ангелина Алфана учествовали шефови дипломатије осне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Босна и Херцеговина 25.05.2017 | 11:24
Састанак у Риму припрема за Трст
Како је саопштено из МИП БиХ, главне теме састанка министара иностраних послова земаља западног Балкана биле су припрема за предстојећи Самит земаља западног Балкана у Трсту, будућност Берлинског процеса и наставак развоја регионалних односа на простору западног Балкана.

Министри су на састанку закључили да је 4. самит о западном Балкану, који ће се одржати у Трсту, изузетно важан јер ће се дефинитивно потврдити сигурна европска будућност региона, те се очекује конкретан напредак на пољу даљег европског, транспортног и енергетског повезивања региона.

Сљедећи састанак министара иностраних послова земаља западног Балкана биће одржан након Самита у Трсту, с циљем што брже имплементације договорених закључака.

Домаћин сљедећег састанка министара иностраних послова западног Балкана ће бити министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, а планирано је да се састанак одржи у Требињу током септембра или октобра текуће године.

Током синоћњег састанка у Риму, министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак је поручио да је за Босну и Херцеговину Берлински процес веома важан и да је то једна од најуспјешнијих и најефикаснијих регионалних иницијатива са аспекта позитивних ефеката на процес европских интеграција Босне и Херцеговине.

"Само јачањем наших економија, снажнијом борбом против корупције и трајним миром у региону можемо зауставити одлазак младих људи и обезбиједити сигурну будућност за сљедеће генерације. Све то се обезбјеђује наставком реформи и коначним чланством у Европској унији и зато требамо све капацитете ставити у функцију што бржег процеса европских интеграција", поручио је министар иностраних посова Босне и Херцеговне након састанка.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Соко

25.05.2017 12:09

Јел заврсено леси СЕ враца куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.05.2017 12:10

Лутај ти а Паре из Русије стигле и дијеле СЕ...

ОДГОВОРИТЕ