Sastanak u Rimu priprema za Trst

Na sastanku u Rimu ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, na kojem su na poziv italijanskog ministra inostranih poslova Angelina Alfana učestvovali šefovi diplomatije osne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Bosna i Hercegovina 25.05.2017 | 11:24
Sastanak u Rimu priprema za Trst
Kako je saopšteno iz MIP BiH, glavne teme sastanka ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana bile su priprema za predstojeći Samit zemalja zapadnog Balkana u Trstu, budućnost Berlinskog procesa i nastavak razvoja regionalnih odnosa na prostoru zapadnog Balkana.

Ministri su na sastanku zaključili da je 4. samit o zapadnom Balkanu, koji će se održati u Trstu, izuzetno važan jer će se definitivno potvrditi sigurna evropska budućnost regiona, te se očekuje konkretan napredak na polju daljeg evropskog, transportnog i energetskog povezivanja regiona.

Sljedeći sastanak ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana biće održan nakon Samita u Trstu, s ciljem što brže implementacije dogovorenih zaključaka.

Domaćin sljedećeg sastanka ministara inostranih poslova zapadnog Balkana će biti ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, a planirano je da se sastanak održi u Trebinju tokom septembra ili oktobra tekuće godine.

Tokom sinoćnjeg sastanka u Rimu, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu Berlinski proces veoma važan i da je to jedna od najuspješnijih i najefikasnijih regionalnih inicijativa sa aspekta pozitivnih efekata na proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

"Samo jačanjem naših ekonomija, snažnijom borbom protiv korupcije i trajnim mirom u regionu možemo zaustaviti odlazak mladih ljudi i obezbijediti sigurnu budućnost za sljedeće generacije. Sve to se obezbjeđuje nastavkom reformi i konačnim članstvom u Evropskoj uniji i zato trebamo sve kapacitete staviti u funkciju što bržeg procesa evropskih integracija", poručio je ministar inostranih posova Bosne i Hercegovne nakon sastanka.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Soko

25.05.2017 12:09

Jel zavrseno lesi SE vraca kuci.

ODGOVORITE
Name

Mile

25.05.2017 12:10

Lutaj ti a Pare iz Rusije stigle i dijele SE...

ODGOVORITE