Многи га не воле, али јесте "посебан"!

Жозе Мурињо стигао до још једног рекорда у каријери.  Менаџер Манчестер Јунајтеда Жозе Мурињо истакао је после освајања Лиге Европе па му је ово била најтежа сезона у тренерској каријери.

Фудбал 25.05.2017 | 11:45
Многи га не воле, али јесте "посебан"!
Или га обожавате или га не подносите. Такав је Жозе Мурињо, а чак би се могло рећи да по томе како играју његови тимови последњих сезона, има све више оних који спадају у другу групу.

Без обзира на то, Португалац заслужује огромно поштовање свих љубитеља фудбалал. На то обавезују резултати.

У среду увече Жозе Мурињо је постао први тренер у историји који је два пута освајао Лигу шампиона и два пута био победник Лиге Европе. У међувремену је подизао и пехаре намењене првацима Португала (два пута), Енглеске (три пута), Италије (два пута) и Шпаније (једном).

У победи Манчестер јунајтеда над Ајаксом (2:0) није било много тога лепог, али је циљ остварен. Клуб са Олд Трафорда дошао је до трофеја Лиге Европе и директног пласмана у групну фазу Лиге шампиона, што кроз сезону у Премијер лиги није успео.

Био је то други пут да Мурињо стиже до пехара намењеног победнику "мање важног" међународног такмичења. Претходно је то учинио 2003, када је водећи Порто освојио УЕФА куп. "Ушатом" пехару Лиге шампиона радовао се 2004, такође као тренер Порта и 2010, када је водио Интер.

Португалац је летос преузео великана са Олд Трафорда, а иако је био тек шести у Премијер лиги, сезону је окончао са три трофеја и пласманом у Лигу шампиона.

"Крај веома тешке сезоне. Али веома, веома добре сезоне. Циљ нам је био да се у Лигу шампиона квалификујемо кроз Премијер лигу, али је најбитније да је он остварен, и то освајањем титуле. Веома важне титуле. Клуб сада има све трофеје у историји фудбала. Било је ово неколико много тешких месеци, имали смо лоше бројеве. Али три трофеја у једној сезони и пласман у Лигу шампиона. Срећан сам јер ми је ово била најтежа сезона откако сам тренер", рекао је Мурињо.

Јунајтед је у финалу Лиге Европе савладао Ајакс са 2:0, много лакше него што су неки предвиђали.

"Увек смо мислили да можемо освојити ЛЕ и због тога смо веома срећни. Играли смо интелигентно, победили смо на лак начин. Били смо много јачи од њих. Ако си доминантан у скоку играш на дуге лопте. Много је песника у фудбалу, али они нису освојили много титула. Знали смо да смо бољи од њих и искористили смо њихове слабости. Потпуно смо заслужили победу. Срећан сам што могу да видим момке како трче са трофејом", додао је Португалац.

Циљ Јунајтеда у следећој сезони свакако ће бити титула у Премијер лиги, али и напад на Лигу шампиона. За то су неопходна појачања.

"Ед Вудворд има моју листу, шта желим, шта бих желео да имам, више од два месеца. Сада је на њему и власницима. Али ме тренутно не занима фудбал. Сад сам на одмору. Не желим да гледам међународне пријатељске утакмице, себичан сам. Не могу", закључио је Мурињо.

Шта ће бити са Вејном Рунијем?

"Руни је био спреман да игра, био је важна опција. Али нисам морао да нападам на 2:0. Рекао сам му дан пре уакмице да би могао да буде кључни играч, али може бити то и следеће сезоне. Он нам је врло битан. Ако остане бићу срећан", рекао је Мурињо.

Мурињо је тек други тренер уз Рафаела Бенитеса који је освојио и ЛШ и ЛЕ, а једини са по два ова европска трофеја.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар