Mnogi ga ne vole, ali jeste "poseban"!

Žoze Murinjo stigao do još jednog rekorda u karijeri.  Menadžer Mančester Junajteda Žoze Murinjo istakao je posle osvajanja Lige Evrope pa mu je ovo bila najteža sezona u trenerskoj karijeri.

Fudbal 25.05.2017 | 11:45
Mnogi ga ne vole, ali jeste "poseban"!
Ili ga obožavate ili ga ne podnosite. Takav je Žoze Murinjo, a čak bi se moglo reći da po tome kako igraju njegovi timovi poslednjih sezona, ima sve više onih koji spadaju u drugu grupu.

Bez obzira na to, Portugalac zaslužuje ogromno poštovanje svih ljubitelja fudbalal. Na to obavezuju rezultati.

U sredu uveče Žoze Murinjo je postao prvi trener u istoriji koji je dva puta osvajao Ligu šampiona i dva puta bio pobednik Lige Evrope. U međuvremenu je podizao i pehare namenjene prvacima Portugala (dva puta), Engleske (tri puta), Italije (dva puta) i Španije (jednom).

U pobedi Mančester junajteda nad Ajaksom (2:0) nije bilo mnogo toga lepog, ali je cilj ostvaren. Klub sa Old Traforda došao je do trofeja Lige Evrope i direktnog plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, što kroz sezonu u Premijer ligi nije uspeo.

Bio je to drugi put da Murinjo stiže do pehara namenjenog pobedniku "manje važnog" međunarodnog takmičenja. Prethodno je to učinio 2003, kada je vodeći Porto osvojio UEFA kup. "Ušatom" peharu Lige šampiona radovao se 2004, takođe kao trener Porta i 2010, kada je vodio Inter.

Portugalac je letos preuzeo velikana sa Old Traforda, a iako je bio tek šesti u Premijer ligi, sezonu je okončao sa tri trofeja i plasmanom u Ligu šampiona.

"Kraj veoma teške sezone. Ali veoma, veoma dobre sezone. Cilj nam je bio da se u Ligu šampiona kvalifikujemo kroz Premijer ligu, ali je najbitnije da je on ostvaren, i to osvajanjem titule. Veoma važne titule. Klub sada ima sve trofeje u istoriji fudbala. Bilo je ovo nekoliko mnogo teških meseci, imali smo loše brojeve. Ali tri trofeja u jednoj sezoni i plasman u Ligu šampiona. Srećan sam jer mi je ovo bila najteža sezona otkako sam trener", rekao je Murinjo.

Junajted je u finalu Lige Evrope savladao Ajaks sa 2:0, mnogo lakše nego što su neki predviđali.

"Uvek smo mislili da možemo osvojiti LE i zbog toga smo veoma srećni. Igrali smo inteligentno, pobedili smo na lak način. Bili smo mnogo jači od njih. Ako si dominantan u skoku igraš na duge lopte. Mnogo je pesnika u fudbalu, ali oni nisu osvojili mnogo titula. Znali smo da smo bolji od njih i iskoristili smo njihove slabosti. Potpuno smo zaslužili pobedu. Srećan sam što mogu da vidim momke kako trče sa trofejom", dodao je Portugalac.

Cilj Junajteda u sledećoj sezoni svakako će biti titula u Premijer ligi, ali i napad na Ligu šampiona. Za to su neophodna pojačanja.

"Ed Vudvord ima moju listu, šta želim, šta bih želeo da imam, više od dva meseca. Sada je na njemu i vlasnicima. Ali me trenutno ne zanima fudbal. Sad sam na odmoru. Ne želim da gledam međunarodne prijateljske utakmice, sebičan sam. Ne mogu", zaključio je Murinjo.

Šta će biti sa Vejnom Runijem?

"Runi je bio spreman da igra, bio je važna opcija. Ali nisam morao da napadam na 2:0. Rekao sam mu dan pre uakmice da bi mogao da bude ključni igrač, ali može biti to i sledeće sezone. On nam je vrlo bitan. Ako ostane biću srećan", rekao je Murinjo.

Murinjo je tek drugi trener uz Rafaela Benitesa koji je osvojio i LŠ i LE, a jedini sa po dva ova evropska trofeja.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar