Новинари ТВ "Елта" нису криви

Клуб новинара Бањалука поздравља ослобађање уредника и новинара Елта телевизије у случају “Милан Мандић”, који су били оптужени за неспријечавање ширења националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Република Српска 24.05.2017 | 15:52
Новинари ТВ "Елта" нису криви
Оптужница против новинара и уредника Елта телевизије потврђена је у марту прошле године због интервјуа са Мандићем емитованим 19. фебруара 2014. године, а суђење је трајало више од годину дана.

"Упозорили смо и раније да се оптужницом против новинара и уредника Елта ТВ жели направити преседан и увести неприхватљива судска пракса по којој би у будућности новинари и уредници могли да заврше у затвору само због преношења нечије изјаве или критичког ставе, што би могло да ограничи слободу говора противно демократским принципима и међународним конвенцијама", наводи се у саопштењу Клуба новинара Бањалука.

Подсјећамо да је у овом предмету новинарима и уредницима била запријећена укупна затворска казна у трајању до петнаест година.

Клуб новинара Бањалука најоштрије осуђује било какав облик говора мржње и позива регулаторна тијела за медије да реагују, поготово ако новинари или уредници својим изјавама или ставовима шире мржњу, раздор или нетрпељивост било које врсте. Клуб подсјећа да је Регулаторна агенција за комуникације БиХ задужена да испита такве појаве, те да има могућност да, уколико утврди да је прекршен етички кодекс, казни новинара, уредника, па и медијску кућу новчаном или другом адекватном казном.

Клуб новинара Бањалука

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мрзим босну

24.05.2017 15:29

Сад ови требају тузит муниру И њено друство јер они нај висе сире мрзњу према свему сто је Српско . сликају се са тетористом орицем.а криво и м сто је цовјек реко све у лице како јест

ОДГОВОРИТЕ