Novinari TV "Elta" nisu krivi

Klub novinara Banjaluka pozdravlja oslobađanje urednika i novinara Elta televizije u slučaju “Milan Mandić”, koji su bili optuženi za nespriječavanje širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Republika Srpska 24.05.2017 | 15:52
Novinari TV "Elta" nisu krivi
Optužnica protiv novinara i urednika Elta televizije potvrđena je u martu prošle godine zbog intervjua sa Mandićem emitovanim 19. februara 2014. godine, a suđenje je trajalo više od godinu dana.

"Upozorili smo i ranije da se optužnicom protiv novinara i urednika Elta TV želi napraviti presedan i uvesti neprihvatljiva sudska praksa po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli da završe u zatvoru samo zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stave, što bi moglo da ograniči slobodu govora protivno demokratskim principima i međunarodnim konvencijama", navodi se u saopštenju Kluba novinara Banjaluka.

Podsjećamo da je u ovom predmetu novinarima i urednicima bila zaprijećena ukupna zatvorska kazna u trajanju do petnaest godina.

Klub novinara Banjaluka najoštrije osuđuje bilo kakav oblik govora mržnje i poziva regulatorna tijela za medije da reaguju, pogotovo ako novinari ili urednici svojim izjavama ili stavovima šire mržnju, razdor ili netrpeljivost bilo koje vrste. Klub podsjeća da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH zadužena da ispita takve pojave, te da ima mogućnost da, ukoliko utvrdi da je prekršen etički kodeks, kazni novinara, urednika, pa i medijsku kuću novčanom ili drugom adekvatnom kaznom.

Klub novinara Banjaluka

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mrzim bosnu

24.05.2017 15:29

Sad ovi trebaju tuzit muniru I njeno drustvo jer oni naj vise sire mrznju prema svemu sto je Srpsko . slikaju se sa tetoristom oricem.a krivo i m sto je covjek reko sve u lice kako jest

ODGOVORITE