Јачање сарадње БиХ и Мађарске

С циљем јачања економске, а посебно трговинске сарадње Босне и Херцеговине и Мађарске, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић данас је разговарао са делегацијом мађарско-бх. пословног савјета.

Босна и Херцеговина 24.05.2017 | 15:18
Јачање сарадње БиХ и Мађарске
Делегацију чине привредници и представници водећих мађарских компанија: МОЛ, Телеком Мађарске, ОТП банка, те клириншких кућа за поравнање у трговини електричном енергијом.

Ријеч је о компанијама које су годинама присутне на тржишту БиХ, али и компанијама заинтересованим за нова улагања у Босну и Херцеговину.

Посебан интерес исказан је за сектор Телекома и ИТ-а, а нарочито за енергетски сектор гдје је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у протеклом периоду направило значајне искораке.

Већ крајем наредног мјесеца имаћемо спремну финалну верзију Оквирне стратегије за енергетски сектор БиХ, која ће обухватити и ентитетске стратешке документе, а чиме отварамо врата за приступ значајним средствима ЕУ, намијењеним енергетском сектору.

Такође, финализује се и Закон о регулатору електричне енергије и гаса, преносу и тржишту електричне енергије, који ће дати правни основ за формирање организованог тржишта електричне енергије у БиХ, истакао је министар Шаровић, додајући да ће искуства Мађарске у области тржишта електричном енергијом бити од значајне користи, посебно  јер је мађарска берза ХУПЕX једна од водећих регионалних берзи, наведено је у саопштењу Министарства.

Заједнички је констатовано да Босна и Херцеговина и Мађарска имају добру привредну сарадњу, али да су потенцијали обје земље много већи, посебно у пољопривреди.

С тим у вези, изражена је јасна опредијељеност да се у наредном периоду у оквиру Пословног савјета и Спољнотрговинске коморе БиХ дефинишу конкретне могућности,  препознају нове шансе и отворе путеви интензивније сарадње привредника двије земље, наводи се у саопштењу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гаранрујем

24.05.2017 14:09

Када би промијенили устав и били заступани једним предсједником, Шаровић би био предсједник. Веома умјерен и компетентан министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2017 18:50

По цему судис по успјеху ста то уради за добро бит БиХ једино сто извозино здраву храну а увозимо стогодисње труло месо заразени кромпир ако је то успјех онда само напред