Jačanje saradnje BiH i Mađarske

S ciljem jačanja ekonomske, a posebno trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Mađarske, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je razgovarao sa delegacijom mađarsko-bh. poslovnog savjeta.

Bosna i Hercegovina 24.05.2017 | 15:18
Jačanje saradnje BiH i Mađarske
Delegaciju čine privrednici i predstavnici vodećih mađarskih kompanija: MOL, Telekom Mađarske, OTP banka, te klirinških kuća za poravnanje u trgovini električnom energijom.

Riječ je o kompanijama koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i kompanijama zainteresovanim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Poseban interes iskazan je za sektor Telekoma i IT-a, a naročito za energetski sektor gdje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proteklom periodu napravilo značajne iskorake.

Već krajem narednog mjeseca imaćemo spremnu finalnu verziju Okvirne strategije za energetski sektor BiH, koja će obuhvatiti i entitetske strateške dokumente, a čime otvaramo vrata za pristup značajnim sredstvima EU, namijenjenim energetskom sektoru.

Takođe, finalizuje se i Zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, koji će dati pravni osnov za formiranje organizovanog tržišta električne energije u BiH, istakao je ministar Šarović, dodajući da će iskustva Mađarske u oblasti tržišta električnom energijom biti od značajne koristi, posebno  jer je mađarska berza HUPEX jedna od vodećih regionalnih berzi, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Zajednički je konstatovano da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru privrednu saradnju, ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći, posebno u poljoprivredi.

S tim u vezi, izražena je jasna opredijeljenost da se u narednom periodu u okviru Poslovnog savjeta i Spoljnotrgovinske komore BiH definišu konkretne mogućnosti,  prepoznaju nove šanse i otvore putevi intenzivnije saradnje privrednika dvije zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

garanrujem

24.05.2017 16:09

Kada bi promijenili ustav i bili zastupani jednim predsjednikom, Šarović bi bio predsjednik. Veoma umjeren i kompetentan ministar.

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2017 20:50

Po cemu sudis po uspjehu sta to uradi za dobro bit BiH jedino sto izvozino zdravu hranu a uvozimo stogodisnje trulo meso zarazeni krompir ako je to uspjeh onda samo napred