Грешке које уништавају пробаву!

Људи који имају проблема са пробавом, знају колико то уме да буде незгодно и болно, нарочито ако је у питању затвор или констипација.

Здравље 24.05.2017 | 14:57
Грешке које уништавају пробаву!
Тврда и сува столица може да изазове јако непријатан бол, који неретко доводи и до других компликација, као што су хемороиди. Редовном столицом сматра се пражњење црева између два пута дневно и три пута недељно. Дакле, врло је важно да се несварена храна, односно сав метаболички отпад не задржава дуго у цревима како не би дошло до појаве затвора.

Добра пробава један је од показатеља у каквом је стању организам, стога стручњаци сматрају да треба повести рачуна о начину живота, нарочито исхрани, која понајвише утиче на целокупан дигестивни систем.

Осим лаксатива који доказано олакшавају тегобе и симптоме затвора, постоји неколико свакодневних навика којима можете препордити своје дигестивно здравље. Најпре исправите грешке које свакодневно чините можда и несвесно, а које проверено доводе до компликација у варењу.

1. Мањи залогаји - најбоље би било да почнете са малом променом, у облику мањих залогаја. На овај начин храна се боље вари јер је мања количина хране доступнија соковима за варење и ензимима који се налазе у њима.

2. Коригујте исхрану - лоша исхрана сиромашна влакнима може да доведе до појаве затвора - столица постаје сува и тврда, нередовно и тешко се избацује напоље. Препоручени дневни унос влакана је 25-40 г/дан. Намирнице које у себи имају највише влакана су воће (1 јабука просечне величине има око 3 – 3.5 грама влакана), поврће (броколи, прокељ), бели пасуљ, махунарке, житарице, кукуруз, интегрална тестенина.

3. За регулисање столице могу да помогну и препарати из кућне апотеке. На пример, ким је добар покретач лењих црева и делује као лаксатив. Примена је врло једноставна - ким осушите у рерни, самељите га и додавајте помало у јело, при крају припреме.

4. Стомачне тегобе се могу умирити чајем од свежих или сувих листова камилице, нане или матичњака. Чај треба пити у гутљајима, а не одједном.

5. Активирајте се! Константно седење по цео дан не утиче само на килажу и пробаву, већ може да направи и бројне друге здравствене проблеме. Редовна физичка активност покреће лења црева! Зато, правац у шетњу, минимум пола сата дневно.

6. Када сте дехидрирани, ваше тело нема довољно течности на располагању која помаже у омекшавању столице. Често наше тело вапи за течношћу, а да тога нисмо ни свесни. Златна формула гласи: осам чаша воде дневно!

7. Ограничите унос алкохола и кофеина јер они могу довести до губитка течности кроз мокрење.

8. Уколико одлажете одлазак у тоалет, чините свом телу “медвеђу услугу”. Трпљење и одлагање има негативне последице на дигестивни систем. Природне сигнале за одлазак у тоалет не треба занемаривати.

Ако сте код себе уочили неке од симптома затвора или проблема са варењем, требало би да се обратите лекару или фармацеуту, како бисте одабрали најбољи препарат који ће вам помоћи. Производи који имају лаксативно дејство могу да вам олакшају тегобе већ након 30 минута.

Курир Стил
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар