Око 150 година за тероризам

У оквиру панела свих главних тужилаца у БиХ на конференцији у организацији ВСТВ БиХ, в. д. главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић одржала је презентацију о процесуирању предмета за кривична дјела повезана са тероризмом, од оснивања Тужилаштва БиХ до данас.

Босна и Херцеговина 24.05.2017 | 13:28
Око 150 година за тероризам
Присустнима су представљени правоснажно завршени предмети и изречене пресуде. Наглашено је да су за кривична дјела тероризма као и кривична дјела повезана са тероризмом и терористичким активностима, као што су одласци држављана БиХ на страна ратишта, до данас оптужене 42 особе.

Проценат осуђујућих пресуда био је 92 посто јер су само четверо оптужених у протеклих 14 година ослобођени од оптужби, а у предметима за протузаконито формирање и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама, везаним за одласке држављана БиХ на страна ратишта Сирије и Ирака и придруживање структурама тзв. ИСИЛ-а није била ни једна ослобађајућа пресуда, што довољно говори о озбиљности и квалитету рада Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских и безбједносних агенција, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У протеклом периоду за кривична дјела тероризма изречене су правоснажне казне у трајању од укупно око 150 година затвора, највећа казна изречена је Харису Чаушевићу за бомбашки напад на полицијску станицу у Бугојну, 2010. године, у трајању од 35 година затвора, што је највећа казна за тероризам у БиХ и региону.

За одласке на страна ратишта и прикључивање формацијама тзв. ИСИЛ-а осуђене су 23 особе на укупно око 50 година затвора, а највећа казна изречена је Хусеину Боснићу зв. "Билал" у трајању од седам година затвора.

Истакнуто је да су у току истраге против више особа осумњичених за кривична дјела повезана са тероризмом, као и да се води истрага у једном предмету у вези са судјеловањем једног држављанина БиХ на страним ратиштима у Украјини.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар