Oko 150 godina za terorizam

U okviru panela svih glavnih tužilaca u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV BiH, v. d. glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić održala je prezentaciju o procesuiranju predmeta za krivična djela povezana sa terorizmom, od osnivanja Tužilaštva BiH do danas.

Bosna i Hercegovina 24.05.2017 | 13:28
Oko 150 godina za terorizam
Prisustnima su predstavljeni pravosnažno završeni predmeti i izrečene presude. Naglašeno je da su za krivična djela terorizma kao i krivična djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optužene 42 osobe.

Procenat osuđujućih presuda bio je 92 posto jer su samo četvero optuženih u proteklih 14 godina oslobođeni od optužbi, a u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. ISIL-a nije bila ni jedna oslobađajuća presuda, što dovoljno govori o ozbiljnosti i kvalitetu rada Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbjednosnih agencija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U proteklom periodu za krivična djela terorizma izrečene su pravosnažne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora, najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora, što je najveća kazna za terorizam u BiH i regionu.

Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama tzv. ISIL-a osuđene su 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora, a najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zv. "Bilal" u trajanju od sedam godina zatvora.

Istaknuto je da su u toku istrage protiv više osoba osumnjičenih za krivična djela povezana sa terorizmom, kao i da se vodi istraga u jednom predmetu u vezi sa sudjelovanjem jednog državljanina BiH na stranim ratištima u Ukrajini.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar